Υπαρχηγός Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων: «Όσο κυβερνά την Τουρκία το AKP και ο Erdogan θα έχουμε προβλήματα»

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Yair Golan δήλωσε σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan ότι για όσο χρονικό διάστημα η Τουρκία διοικείται από το AKP και στην προεδρεία της χώρας βρίσκεται ο Recep Erdogan το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει προκλήσεις και προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Στρατηγό ο οποίος μίλησε στην ημερίδα με θέμα, «Οι παρούσες προκλήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων» στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, η Τουρκία αποτελεί ένα πολύ προβληματικό παράγοντα για την περιοχή.

Ο Στρατηγός σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει ηθελημένα να προκαλεί εχθρότητα και ένταση στις σχέσεις του με την Τουρκία διότι πρόκειται για μια μεγάλη και ισχυρή χώρα.

Αντιθέτως σύμφωνα με τον Yair Golan το Ισραήλ θα πρέπει να προσπαθήσει για την μείωση της έντασης στις σχέσεις του με την Τουρκία προστατεύοντας παράλληλα της αρχές του.

Αυτή την περίοδο οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια φάση επαναπροσέγγισης μετά το αιματηρό περιστατικό του πλοίου Mavi Marmara έξι χρόνια πριν τον Μάιο του 2010 ανοικτά των ακτών της Γάζας όταν Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες που επέβαιναν στο πλοίο προορισμός του οποίου ήταν η Γάζα τον αποκλεισμό της οποίας προσπαθούσε να σπάσει.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.