Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: “Καλό είναι να μη παίζουν με τις δυνάμεις μας”

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Αξιωματούχος με τον Έλληνα Ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Μιλώντας ωστόσο στην Hürriyet , ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χωρίς ίχνοτς δισταγμού, κατηγόρησε την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας στα θέματα αυτά, δυσκολεύει την επίλυσή τους σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συμφωνίες. Από την άλλη, με έναν τρόπο χωρίς προηγούμενο στον κόσμο και στην ιστορία, ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Αυτό δεν είναι λογικό», είπε ο Τούρκος Υπουργός και συνέχισε: «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τις δυνάμεις μας με αυτό τον τρόπο».

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε πως ο Ακάρ πρόσφατα,ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, ενώ με όσα αναφέρει το Πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός, υποστήριξε πως η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο  Ακάρ μίλησε για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Ελλάδας και την κάλεσε μάλιστα, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέροντας: «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.