Ιράκ: Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, μετά την έκκληση του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών της χώρας προς τους βουλευτές, να αναθεωρήσουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση, ύστερα από εβδομάδες αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο αγιατολάχ Αλί Σιστανί είχε καλέσει το Κοινοβούλιο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Την ίδια ώρα, στη Νασιρίγια, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωναν τρεις διαδηλωτές. Αστυνομία και στρατός έχουν σκοτώσει συνολικά 400, νεαρούς κυρίως, διαδηλωτές μετά το ξέσπασμα του κύματος διαδηλώσεων, την 1η Οκτωβρίου, ενώ περισσότεροι από 12 αστυνομικοί έχουν πέσει νεκροί, ως αποτέλεσμα των ταραχών.

Την Τετάρτη, ο εμπρησμός του ιρανικού προξενείου στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, σήμανε νέα κλιμάκωση της κρίσης και οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 60 διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις της χώρας, από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Οι διαδηλώσεις, με πρωταγωνιστές κυρίως σιίτες κατοίκους του νότιου Ιράκ, έχουν ως αίτημα την απομάκρυνση των διεφθαρμένων ομοθρήσκων τους, που θεωρούνται ενεργούμενα της Τεχεράνης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής, σπάνιας παρέμβασής του στα πολιτικά πράγματα, ο αγιατολάχ Σιστανί προειδοποίησε για ενδεχόμενο ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης και επερχόμενη τυραννία, απευθύνοντας έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τις δολοφονίες διαδηλωτών και να απορρίψουν τη βία. «Η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί τις εξελίξεις τους τελευταίους δύο μήνες. Το Κοινοβούλιο, από το οποίο προέκυψε η παρούσα κυβέρνηση, πρέπει να αναθεωρήσει τις επιλογές του και να πράξει ό,τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα του Ιράκ», είπε εκπρόσωπος του Σιστανί κατά τη διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η παρέμβαση του Σιστανί οδήγησε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην παραίτηση του Μαχντί, καθώς ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης είναι από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της χώρας και ο λόγος του έχει πάντα βαρύνουσα σημασία.

Την Πέμπτη, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 46 διαδηλωτές στη Νασρίγια, στο νότιο Ιράκ, 18 στην ιερή πόλη Νατζάφ και τέσσερις στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 417, οι περισσότεροι από αυτούς άοπλοι διαδηλωτές.

ViaDiplomacy Newsroom