Ιρανός πρόεδρος: Η συνεργασία Ιράν, Ρωσίας και Κίνας θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη δύναμη

Η συνεργασία μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας δύναμης που θα αντιταχθεί στη μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι σε συνέντευξή του στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό CGTN την Τετάρτη.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κακές αναμνήσεις από την εποχή που έφτασε στο τέλος της. Ήταν μια εποχή ηγεμονίας, μονοπολικής παγκόσμιας τάξης και παραβιάσεων των νόμιμων δικαιωμάτων πολλών εθνών», επεσήμανε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια νέα εποχή θα σηματοδοτηθεί από την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Η συνεργασία μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) «μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας δύναμης», σημείωσε ο Raisi. Τόνισε ότι τα κράτη μέλη της SCO αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του δυναμικού της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ένταξη στην SCO δημιουργεί καλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ του Ιράν και άλλων μελών του οργανισμού», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ιρανός πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

ViaDiplomacy Newsroom