Ισχυρή ναυτική δύναμη 9 πολεμικών πλοίων αναπτύσσει στην Κρήτη το Πολεμικό Ναυτικό

Την ανάπτυξη μιας ισχυρής ναυτικής Μοίρας στην Κρήτη η οποία θα αντικαθιστάται περιοδικά σχεδιάζει το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ενισχύσει την παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Λιβυκό πέλαγος.

Όπως αναφέρει ο Λεωνίδας Μπλαβέρης στην εφημερίδα Παραπολιτικά το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ αποφάσισαν να ενισχύσουν την ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και για αυτό το λόγο πρόκειται να αναπτυχτούν στην Σούδα τρεις φρεγάτες, δύο υποβρύχια, τρεις πυραυλάκατοι και ένα πλοίο γενικής υποστηρίξεως.

Τα πλοία αυτά δεν θα παραμείνουν μόνιμα στην Κρήτη αλλά θα αντικαθίστανται κάθε 30 ημέρες από μια νέα Nαυτική Μοίρα ανάλογης σύνθεσης και ισχύος.

Ουσιαστικά το Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιεί μηνιαίες περιοδικές μετασταθμεύσεις δύναμης 9 πολεμικών πλοίων στην Κρήτη, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες μπορεί και θέλει να διατηρεί μια σημαντική ναυτική δύναμη στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην Αν Μεσόγειο και στο Λιβυκό πέλαγος διαφυλάσσοντας τα Εθνικά συμφέροντα.

ΠΥΡΠΟΛΙΤΗΣ  2014

Η απόφαση αυτή αν και θα κοστίσει για καύσιμα και μισθοδοσία του προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό 6 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια σωστή κίνηση, η οποία θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα τη στιγμή που το Τουρκικό Ναυτικό έχει ήδη δημιουργήσει ειδική Δύναμη Κρούσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Με την μόνιμη παρουσία αυτής της ισχυρής Ναυτικής Μοίρας στην Κρήτη, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να υποστηρίζει μακροχρόνιες περιπολίες του στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο και στο Λιβυκό πέλαγος, αφού ο Ναύσταθμος Κρήτης διαθέτει όλες τις υποδομές ακόμη και επισκευαστική βάση για την υποστήριξη των σκαφών.

Όσον αφορά την στέγαση των πληρωμάτων των 9 πλοίων στην Κρήτη σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΝΑΤΟ θα κατασκευάσει δύο πολυκατοικίες εντός της Ναυτικής βάσεως στη Σούδα με 30 διαμερίσματα για το προσωπικό.

Σημαντικό στοιχείο της νέας στρατηγικής του Πολεμικού Ναυτικού είναι η δημιουργία ενός ενιαίου σύστημα Ελέγχου, Επικοινωνίας και πληροφοριών για όλους τους Κλάδους των Ε.Δ.

ADRION LIVEX 2

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά, στο σύστημα αυτό που θα είναι ολοκληρωμένο με τους αισθητήρες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα εισέρχονται όλες οι πληροφορίες από όλες τις διαφορετικές πήγες, οι οποίες μετά θα μοιράζονται σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο.

Κατά αυτό τον τρόπο πρόκειται να αυξηθεί η ικανότητα αντίληψης της επιχειρησιακής καταστάσεως σε όλους τους τοπικούς και περιφερειακούς διοικητές, καθώς και στο σύνολο της αλυσίδας της ηγεσίας συμβάλλοντας έτσι στην βέλτιστη αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.