Το ISIS διεισδύει στη Νότια Ασία και απειλεί το Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) έχει επισήμως επεκταθεί και στη Νότια Ασία καθώς ανακοίνωσε ότι ελέγχει μια δικιά του (wilayah) επαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο στόχος του ISIS είναι να επηρεάσει προς όφελός του την ισορροπία δυνάμεων των σεκταριστικών συγκρούσεων της Νότιας Ασίας και να αποκτήσει γεωγραφική εγγύτητα στο εχθρικό σιίτικο Ιράν για να μπορεί να διεξάγει επιθέσεις εναντίον του.

To ISIS εμφανίζεται ως ανταγωνιστής των Αφγανών Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα της Νότια Ασία, αλλά θεωρείται απίθανο να υποσκελίσει τις δύο αυτές ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες που έχουν πολύ γερές ρίζες στην περιοχή. Παρόλα αυτά, η δημιουργία μιας δικιάς του επαρχίας εκεί αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των σεκταριστικών επιθέσεων όχι μόνο εναντίον των σιϊτών στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και κατά των ομοϊδεατών σουνιτών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να περιπλέξει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Καμπούλ στη συμφιλίωση που επιχειρεί με τους Αφγανούς Ταλιμπάν. Επίσης το ISIS μπορεί να χρησιμοποιήσει την περιοχή του μέσα στη Νότια Άσια για να επιτεθεί στους αντίπαλους σιίτες του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ISIS Abu Muhammad al-Adnani, σύμφωνα με το The Diplomat, αναγνώρισε επίσημα στις 26 Ιανουαρίου τη wilayah Khurasan – μια περιοχή που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν (ένα μεγάλο της μέρος του ανήκει) καθώς και τμήματα των γειτονικών χωρών. Ωστόσο οι διοικητές του ISIS στο Khurasan ελέγχουν μικρό έδαφος, και έτσι η wilyah (επαρχία) ανήκει κυρίως θεωρητικά μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση. To IS θα πρέπει ακόμη να προσδιορίσει και τα ακριβή όρια της Khurasan, γιατί δεν είναι σαφές κατά πόσον η περιοχή θα περιλαμβάνει όλος το μέρος της που ανήκει στο Πακιστάν ή αν οι επαρχίες Punjab και Sindh δεν θα ανήκουν σε αυτήν. Ο επικεφαλής του ISIS στην Khurasan είναι o Hafiz Saeed Khan, πρώην αρχηγός της πακιστανικής φατρίας των Ταλιμπάν στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές του Πακιστάν (FATA).

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.