Το ISIS εκτελεί δικούς του μαχητές προς παραδειγματισμό

Το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) συνεχίζει να διαπράττει φρικαλέες και απάνθρωπες πράξεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, εκτελώντας ακόμα και δικούς του μαχητές προς εκφοβισμό και παραδειγματισμό.

Οι εκτελέσεις γίνονται, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Shorfa, στο πλαίσιο ενός «συστηματικού εκφοβισμού και καταστολής» που έχει στόχο να καταπνίξει κάθε αμφισβήτηση που θα πλήξει το προφίλ της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το ISIS από την ίδρυσή του επιδιώκει να ενσταλάξει τον τρόμο μέσω φυλακίσεων και εκτελέσεων – συμπεριλαμβανομένων και αποκεφαλισμών – στις περιοχές που ελέγχει για να εκφοβίσει τους κατοίκους τους.

Το ISIS πρόσφατα εκτέλεσε και έναν αριθμό δικών του μαχητών με την κατηγορία για κατασκοπεία ή κλοπή. Οι συγκεκριμένες εκτελέσεις σύμφωνα με αναλυτές εξυπηρετούν το διττό στόχο: (α) να διατηρήσει τη ψευδή εικόνα ότι εφαρμόζει πιστά την εξτρεμιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της Σαρίας και (β) να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους αντιπάλους του ή σε όποιον σκέπτεται να το αμφισβητήσει δημοσίως ότι η μοίρα του είναι ο θάνατος. Παράλληλα δείχνει με το χειρότερο τρόπο στους κατοίκους των περιοχών που ελέγχει ότι μπορούν να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή αν εκφράσουν αντίθετη γνώμη.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.