Ισραήλ: Η επιστροφή του πρέσβη της Πολωνίας βάζει τέλος στην διμερή διπλωματική διένεξη

Η Πολωνία θα επαναφέρει τον πρέσβη της στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί όταν η Βαρσοβία εισήγαγε μια νομοθεσία που περιορίζει τη δυνατότητα Εβραίων να διεκδικήσουν περιουσίες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλήγμα στις διμερείς σχέσεις είχε προκαλέσει επίσης η αναστολή πέρυσι των εκπαιδευτικών ταξιδιών Ισραηλινών μαθητών σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία, λόγω της συνοδείας των μαθητών από ένοπλους φρουρούς. Τα ταξίδια ξανάρχισαν πρόσφατα.

Τον Ιούλιο, Πολωνία και Ισραήλ δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, λέγοντας ότι θα αποκαταστήσουν αμοιβαία τους πρέσβεις τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε την επαναφορά του Πολωνού πρέσβη λέγοντας ότι αποτελεί ένα «θετικό βήμα» στις διπλωματικές σχέσεις με την Πολωνία.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. «Η αποκατάσταση του Πολωνού πρεσβευτή στο Ισραήλ και η επαναφορά των σχολικών εκδρομών στην Πολωνία είναι σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom