Ιταλική φρεγάτα βυθίζει σκάφος του ISIS ανοικτά της Λιβύης

Σκάφος του ISIS φέρεται να έχει βυθίσει πλοίο του Ιταλικού Ναυτικού ανοικτά της Σύρτης στην Λιβύη.

Το πλοίο ανήκει σε ένα από τα πέντε σκάφη της κλάσης  Bergamini  τύπου FREMM του Ιταλικού Ναυτικού, το οποίο περιπολεί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Σοφία”.

Στόχος της επιχείρησης “Σοφία” είναι η αποτροπή δημιουργίας μιας σταθερής θαλάσσιας οδού μεταφοράς παράνομων μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία από διακινητές.

Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη και όπως φαίνεται στην φωτογραφία το ιταλικό πλοίο έχει πλήξει ένα σκάφος το οποίο ξεκίνησε από την πόλη Σύρτη η οποία ελέγχεται από το ISIS.

ITALIAN NAVY ISIS

Στην επιχείρηση “Σοφία” συμμετέχουν εκτός από την ιταλική φρεγάτα τα πλοία ITS Garibaldi (Ιταλία), HMS Enterprise (Βρετανία), FGS Karlsruhe (Γερμανία), ESPS Reina Sofia (Ισπανία) και FGS Frankfurt Am Main (Γερμανία).

Το συγκεκριμένο περιστατικό εφόσον επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που ένα πολεμικό πλοίο ευρωπαϊκής χώρας ανοίγει πυρ κατά σκάφους που ανήκει στο ISIS και το οποίο προφανώς δεν υπάκουσε στις κλήσεις της ιταλικής φρεγάτας για έλεγχο.

Η βύθιση του πλοίου του ISIS σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης της προσπάθειας της ΕΕ για την διατήρηση της ασφάλειας και τάξης στην Μεσόγειο, ενώ είναι άξιο επισήμανσης ότι εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επαληθευτούν πρόκειται για την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια που σκάφος των ισλαμιστών επιδίωξε την διάσπαση της αλυσίδας ασφαλείας που η ΕΕ έχει δημιουργήσει ανοικτά της Λιβύης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.