Καναδάς: Συγγνώμη από τον πρόεδρο της Βουλής μετά τους επαίνους σε Ουκρανό που πολέμησε στο πλευρό των Ναζί

Ο πρόεδρος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα ζήτησε συγγνώμη την Κυριακή μετά τα εγκωμιαστικά του σχόλια σε βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησε στο πλευρό των Ναζί.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή, οι Καναδοί βουλευτές υποδέχθηκαν τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα με τον Άντονι Ρότα να πλέκει το εγκώμιό του παρουσιάζοντάς τον ως ήρωα πολέμου που πολέμησε για την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία.

Στη συνέχεια, το εβραϊκό Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ αποκάλυψε ότι ο Χούνκα ήταν μέλος της 14ης Μεραρχίας Εθελοντών των Waffen SS και αξίωσε από τον πρόεδρο της καναδικής βουλής να ζητήσει συγγνώμη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Άντονι Ρότα ανέλαβε την ευθύνη για την «παράβλεψη», υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στον ίδιο. «Ακολούθως έλαβα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου», υπογράμμισε και ζήτησε συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες.

Όλα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καναδά για τη βοήθειά του στον πόλεμο της χώρας του με τους ρώσους εισβολείς. Μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ζελένσκι στην καναδική βουλή, ο Ρότα επαίνεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, τον οποίο χειροκρότησαν όρθιοι οι παρευρισκόμενοι.

«Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπεις τους βουλευτές του Καναδά να χειροκροτούν όρθιοι κάποιον που ήταν μέλος μονάδας των Waffen-SS, μιας ναζιστικής στρατιωτικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για δολοφονίες Εβραίων και άλλων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Κυριακή το Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ. «Πρέπει να δοθεί μια εξήγηση για το πώς αυτός ο άνθρωπος εισήλθε στην ιερή αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου, έτυχε αναγνώρισης από τον πρόεδρο της Βουλής και χειροκροτήθηκε», συμπληρώνει.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Όλεγκ Στεπάνοφ προανήγγειλε πως θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Όπως είναι φυσικό, θα απαιτήσουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση του Καναδά», τόνισε.

ViaDiplomacy Newsroom