Κάποιος δημιούργησε το περιβάλλον για τις θετικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα

Τον Ιούνιο και με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκε από Ρωσικά ΜΜΕ ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, το «Viadiplomacy» σε άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Τζέφρι Πάιατ στοχοποιείται από τους Ρώσους και αγχώνει πολιτικούς στην Ελλάδα» ανέφερε: «όμως όλο αυτό «αγχώνει» τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι βλέπουν έναν Αμερικανό Πρέσβη να συζητά, να υπερασπίζεται σε πολλές περιπτώσεις έμμεσα τα Ελληνικά συμφέροντα που ταυτίζονται με της χώρας του, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και να συζητά με Αμερικανούς επενδυτές για την Ελλάδα» και συνέχιζε  «και «αγχώνει» τους Έλληνες πολιτικούς γιατί δεν έχουν πλέον που να ρίξουν την ευθύνη. Επί χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί για ότι γινόταν στην χώρα το έριχναν…στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ που έχασε ο ΔΣΕ τον εμφύλιο, οι ΗΠΑ για την Χούντα, οι ΗΠΑ για την Κύπρο, οι ΗΠΑ για το Σισμίκ, οι ΗΠΑ για τα Ίμια. Όμως η δράση του Τζέφρι Πάιατ αυτή την φορά δεν αφήνει στο πολιτικό σύστημα τέτοια περιθώρια, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή ξεκινώντας ως άμεσος διαχειριστής της Ενεργειακής Διαφοροποίησης της Ευρώπης και των Βαλκανίων

Από το Σεπτέμβριο του 2016 όπου ο Τζέφρι Πάιατ ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Ελλάδα, δεν έκρυψε το λόγο για τον οποίο ήρθε, και αυτός δεν ήταν άλλος από το να εκδιώξει τα Ρωσικά συμφέροντα (ενέργεια) από την χώρα, να δημιουργήσει το περιβάλλον ώστε οι Έλληνες να δεχτούν την νέα Ελληνοαμερικανική προσέγγιση, και να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά ενεργειακό κόμβο, αλλά και έμμεσο διαχειριστή.

Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να ισορροπήσει στο ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, να αφουγκραστεί στην Ελληνική κοινωνία, και τέλος, να στείλει όλα αυτά τα τηλεγραφήματα στην Ουάσινγκτον ώστε οι αποφάσεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού να είναι στο κλίμα που αυτός επιδίωκε, μικρές νίκες για την Αθήνα

Ότι έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις επενδύσεις και το γενικό θετικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην άλλη μεριά του ατλαντικού, είναι έργο δικό του.

Έργο δικό του είναι η παρουσία του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Σταθάκη στην υπογραφή της συμφωνίας για τον Eastmed. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου που αντιμετώπισε τους Έλληνες πολιτικούς, μια αντιμετώπιση σε ένα καθαρό πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού. Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ το ένιωσαν όταν δεν τους συμπεριφέρθηκε υποτιμητικά στον ιδεολογικό τους συμβιβασμό, και οι πολιτικοί από την Νέα Δημοκρατία το ένιωσαν όταν δεν τους συμπεριφέρθηκε με οργή όταν επεδίωκαν την απομάκρυνση του από την Αθήνα.

Η παρακαταθήκη που θα αφήσει όταν σε εννέα μήνες θα φύγει από την Ελλάδα, είναι ο τρόπος που δούλεψε. Ακόμα και όταν έβγαινε για δεύτερη φορά από το χειρουργείο μετά από ατύχημα που είχε, βρισκόταν παντού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, όσοι το είδαν, όταν στην ΔΕΘ 2019 για περισσότερες από δέκα ώρες βρισκόταν σε όλες τις εκδηλώσεις με τις πατερίτσες, και αυτές μόνο όταν έπρεπε να κινηθεί.

Του απομένουν δύο δυνατά στοιχήματα για την Ελλάδα, το ένα θα μένει να επιβεβαιωθεί στις 7 Ιανουαρίου

 

ViaDiplomacy Newsroom