Καθελκύστηκε το δεύτερο περιπολικό σκάφος τύπου POB- 24G του ΛΣ/Ελληνικής Ακτοφυλακής (Vid.)

Με κανονικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ναυπήγηση των περιπολικών σκαφών τύπου POB- 24G που παρήγγειλε την Άνοιξη του 2014 το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Τα 6 συνολικά σκάφη παραγγέλθηκαν στο κροατικό ναυπηγείο «MONTMONTAZA– GREBENd.o.o.» έναντι 13.387.998 ευρώ, εκ των οποίων το 75% αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 25% προέρχεται από εθνικούς πόρους.

POB24 B

Ήδη το πρώτο σκάφος το οποίο φέρει κωδικό ΛΣ617 παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ το δεύτερο σύμφωνα με την ιστοσελίδα limitofadvance.wordpress.com καθελκύστηκε την 1η Μαρτίου και αναμένεται να παραδοθεί στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή πριν από το καλοκαίρι.

Οι παραδόσεις των υπολοίπων τεσσάρων σκαφών θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2016 δηλ. σε δύο χρόνια από την ημερομηνία που παραγγέλθηκαν

POB25

Το περιπολικό σκάφος τύπου POB- 24G είναι κατασκευασμένο με υλικό GRP έχει συνολικό μήκος 24,7 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου που μπορεί να μεταφέρει, χάρις στους 2 κινητήρες Cummins MDKDU που διαθέτει οι οποίοι αποδίδουν ισχύ 1.600 ίππους έκαστος.

Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων.

Τα σκάφη είναι κατάλληλα διαμορφωμένα να επιχειρούν σε Κατάσταση Θαλάσσης κατά Douglas 6 διαθέτουν θερμική κάμερα AVIV-S της ισραηλινής εταιρείας ESC-BAZ και θα προωθηθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών μονάδων του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.