Καθυστερεί η συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινα

Οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου αυξάνονται, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, την ίδια ώρα που οι πιέσεις από τις ΗΠΑ είναι έντονες αναφορικά με την ανεύρεση λύσης το συντομότερο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κάλεσε τον Αλμπίν Κούρτι ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις την Τετάρτη 1 Απριλίου για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης υπό την ιδιότητα του ηγέτη του πρώτου κόμματος στις τελευταίες εκλογές, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού του Κούρτι αναφέρεται πως δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία ενώ ζητά τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την εκθρόνιση του Κούρτι, φαίνεται πως δεν σημαίνουν και πολλά για την επίτευξη διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα την ίδια ώρα που η ανάγκη για νέα κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, είναι επιτακτική.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ οι εκλογές οι εκλογές στη Σερβία αναμένεται να καθυστερήσουν, αφού θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 60 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.