Και ποιος εμπόδισε η εμποδίζει τους Ρώσους να επενδύσουν στην Αλεξανδρούπολη

“Τι και αν την κόκκινη κορδέλα έκοψαν 3 ψαλίδια, αυτό του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Επίτιμου Πρόξενου αλλά και του Αντιδημάρχου Οικονομικών της Αλεξανδρούπολης, τα χαμόγελα παρέμεναν ψυχρά βλέποντας τις δεκάδες άδειες καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της δεξίωσης”.

Αυτή ήταν η κατάσταση που αντίκρισε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθηνα, Αντρέι Μάσλοβ, στα εγκαίνια του Ρωσικού Προξενείου τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Τι είχε προηγηθεί; Σχεδόν μια χαμένη δεκαετία όπου όσοι ανέλαβαν να εδραιώσουν την παρουσία του Ρωσικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, αναλώθηκαν σε μπαλέτα, συναυλίες, παρελάσεις, και υποσχέσεις για κύματα τουριστών.

Τα χρήματα που “έπεσαν” από τους Ρώσους δεν ήταν πολλά, αλλά ήταν αρκετά για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα υπέρ των Ρώσων, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες λόγω μνημονίων ονειρευόταν ρούβλια, Ιρανικά πετροδόλαρα και ήταν ενάντια σε οτιδήποτε θύμιζε Δύση.

Η κατάσταση αυτή προβλημάτισε έντονα τον Ρώσο Πρέσβη ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι δημοσιογραφικές πένες ενεργοποιήθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τον γνωστό τρόπο των Ρώσων, και οι υποσχετικές για επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην περιοχή επανήλθαν.

Και είναι υποσχετικές γιατί η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πλέον προτεραιότητα, απλά θα χρησιμοποιηθεί από την Ρωσία για να επιφέρει μικρομπελάδες στην Ελληνική και Αμερικανική πολιτική. Εξάλλου πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πλέον όταν η πόλη και λιμάνι της έχει μπει σε μια γεωοικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Εξάλλου το που θα κινηθούν οι “επενδύσεις” των Ρώσων στην περιοχή φάνηκε και από τις δηλώσεις του επίτιμου προξένου κυρίου Παλακίδη. Σε άρθρο της Κατερίνας Καλεντερίδου, “Γιατί οι Ρώσοι ηττήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από τους Αμερικανούς” σημειωνόταν “Αναφερόμενος στον Τουρισμό, ο κύριος Παλακίδης ανέφερε «έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην περιοχή. Ήδη ο όμιλος Μουζενίδη φέρνει πτήσεις στην περιοχή, έχει μισθώσει ένα ξενοδοχείο στην Καβάλα και φέρνει τουρίστες από Μόσχα, Αγία Πετρούπολη στη Θάσο, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Το κομμάτι του τουρισμού είναι το πιο εύκολο, δηλαδή να αυξήσουμε το ρεύμα και να διαφημίσουμε τις ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας. Μπορούμε να προωθήσουμε όμως και κάποιες άλλες μορφές τουρισμού όπως τον ιαματικό τουρισμό. Έχουμε ιαματικές πηγές τις οποίες πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε στην παροχή υπηρεσιών με ανταγωνιστικό κόστος και να τις προωθήσουμε. Επίσης υπάρχει ο αθλητικός τουρισμός και εννοώ είτε τη φιλοξενία πρωταθλημάτων, είτε τη φιλοξενία ομάδων για προετοιμασία. 

Για παράδειγμα, η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε κι έκανε το κολυμβητήριο να είναι διεθνών προδιαγραφών. Με πιστοποιημένα χρονόμετρα που έχει μόνο το ΟΑΚΑ και βατήρες σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία έχει φιλοξενήσει διοργανώσεις. Θα προσπαθήσω να προσελκύσουμε πρωταθλήματα για παράδειγμα συγχρονισμένης κολύμβησης ή να γίνουν προετοιμασίες ομάδων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει η περιοχή»

Από τα παραπάνω φαίνεται πως ο Επίτιμος Πρόξενος δεν είναι καλά ενημερωμένος. Θα πρέπει να ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει ροή από Ρώσους, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, και ευτυχώς υπάρχουν οι Ουκρανοί που αν και δεν έχουν επίτιμο στην περιοχή έρχονται κατά χιλιάδες πλέον. Οι Ουκρανοί αυτοί μάλιστα, έρχονται οδικώς στην περιοχή μέσα από το δίκτυο ενός δικού τους ανθρώπου, του Ομίλου Μουζενίδη.

Αυτό που δεν γνωρίζει επίσης ο Επίτιμος Πρόξενος, είναι ότι πτήσεις από Ρωσία στη Καβάλα, δυστυχώς έχουν σταματήσει από το 2018 αλλά ευτυχώς και πάλι ο Όμιλος Μουζενίδη προγραμματίζει να φέρει το 2020 πτήσεις από Ουκρανία”

Το βέβαιο είναι πως αν οι Ρώσοι θέλουν να έχουν πλέον ενεργή συμμετοχή στην περιοχή θα πρέπει να αφήσουν τις υποσχετικές, τα “Μα την Παναγία” και τον μύθο του Ξανθού Γένους, ένα Γένος που μέχρι χθες έκανε τα πάντα για να αφανίσει τον Ελληνισμό, πρώτα από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, και έπειτα από την Βόρεια Ελλάδα.

Και επειδή αυτά ανήκουν στο παρελθόν, και επειδή τα συμφέροντα των Εθνών αλλάζουν, όταν αλλάξουν τα συμφέροντα του Ξανθού Γένους και ταυτιστούν μερικώς με την Ελλάδας που είναι αντίθετα με αυτά της Τουρκίας, μπορεί να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση.

Μέχρι τότε, οι Τούρκοι θα τους σκοτώνουν Πρέσβεις, Πιλότους, Πεζοναύτες, και οι Ρώσοι θα εγκαινιάζουν μαζί τους αγωγούς

 

 

ViaDiplomacy Newsroom