Ρωσικό Προξενείο Αλεξανδρούπολης: “Από μακριά και αγαπημένοι” οι θεσμικοί του Έβρου

Ηχηρές ήταν οι απουσίες από την τελετή εγκαινίων του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, αφού θεσμικοί φορείς και Αρχές πλην ορισμένων εξαιρέσεων αποφάσισαν να λείψουν από το Ρώσικο “γκαλά”, κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην ηγεσία της Ρώσικης Διπλωματίας η οποία βρέθηκε σύσσωμη στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Τι και αν την κόκκινη κορδέλα έκοψαν 3 ψαλίδια, αυτό του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Επίτιμου Πρόξενου αλλά και του Αντιδημάρχου Οικονομικών της Αλεξανδρούπολης, τα χαμόγελα παρέμεναν ψυχρά βλέποντας τις δεκάδες άδειες καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της δεξίωσης.

Απόντες από την τελετή των εγκαινίων και τη δεξίωση, ήταν οι Μητροπολίτες Έβρου, οι βουλευτές του νομού (με εξαίρεση του Βουλευτή Έβρου ΝΔ Σταύρο Κελέτση), ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπερειφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς αλλά και οι Αρχές. Στον αντίποδα, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο διοικητής του Νοσοκομείου αλλά και ο Μπόρις Μουζενίδης, ο ταξιδιωτικός πράκτορας που κατάφερε να στήσει μια “τουριστική αυτοκρατορία” επενδύοντας στη Ρωσική αγορά.

Στην τελετή των εγκαινίων,  ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το προξενείο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη επαναλειτουργεί έναν αιώνα μετά και δήλωσε πεπεισμένος πως το Επίτιμο Προξενείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στην περιοχή, αλλά και θα διευρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών στον πολιτισμό, τον τουρισμό, το εμπόριο και άλλους τομείς.

Όπως είπε ο κ. Μάσλοβ χαρακτηριστικά, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ρωσία ανοίγει ξανά προξενείο στην Αλεξανδρούπολη υπογραμμίζοντας τους  ιστορικούς δεσμούς που έχει η Ρωσία με την Αλεξανδρούπολη, επιπλέον, έκανε αναδρομή στην ιστορία, θυμίζοντας πως οι Ρώσοι απελευθέρωσαν την πόλη από τον τουρκικό ζυγό, δίνοντας επίσης έμφαση στο ότι  Ρώσοι ήταν οι μηχανικοί που έκαναν τη ρυμοτομία της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, αναφέρθηκε και στο μνημείο πεσόντων Ρώσων στρατιωτών που υπάρχει στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και έκανε λόγο για “λαμπρή ιστορία μεταξύ των δύο λαών”, καθώς  και την προοπτική της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, Κων/νος Παλακίδης, μη μπορώντας να αγνοήσει τις σημαντικές απουσίες,  έκανε γνωστή την πρόθεσή του να έρθει σε επαφή μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα με εκπροσώπους αρχών και φορέων από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.