Κίνα: Παγκόσμια επισιτιστική κρίση στον πλανήτη, βλέπει αξιωματούχος με τυχόν νέα έξαρση Covid-19

H πανδημία  του κορονοϊού απειλεί να προκαλέσει τεράστιο σοκ στο διεθνές εμπόριο τροφίμων και να προκαλέσει μια νέα επισιτιστική κρίση, δήλωσε ένας κορυφαίος αξιωματούχος του πρωτογενούς τομέα στην Κίνα τη Δευτέρα, σχολιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου της γεωργίας ανά τον κόσμο, κάτι που είχε ως συνέπεια και αρκετές χώρες να περιορίσουν τις εξαγωγές κύριων σιτηρών, αυξάνοντας τις προμήθειες αποθεματικών.

«Η ταχέως διαδεδομένη παγκόσμια επιδημία έφερε τεράστια αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο και τις αγορές της γεωργίας», δήλωσε ο  Γιου Καντζεν, αναπληρωτής υπουργός γεωργίας της Κίνας. «Εάν η επιδημία συνεχίσει να εξαπλώνεται και να κλιμακωθεί, ο αντίκτυπος στο διεθνές εμπόριο και την παραγωγή τροφίμων θα επιδεινωθεί σίγουρα και μπορεί να προκαλέσει έναν νέο γύρο επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιου κατά τη διάρκεια τηλε-διάσκεψης για τις προοπτικές της χώρας στη γεωργία.

Η πανδημία και τα μέτρα που έλαβαν ορισμένες χώρες για την εξασφάλιση εγχώριου εφοδιασμού ανέστειλαν το κανονικό εμπόριο και προμήθειες και προκάλεσαν σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών, πρόσθεσε ο Γιου. Η πανδημία, έφερε τεράστια αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας, κάτι που δυσκόλεψε πολλές βιομηχανίες να βρουν αρκετούς εργαζόμενους, καθυστερώντας έτσι, την παραγωγή πουλερικών και χοίρων στην κορυφαία αγορά κρέατος στον κόσμο. Αν και η Κίνα έχει επαρκείς σπόρους για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, ορισμένα άλλα αγροτικά προϊόντα που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, όπως η σόγια και τα βρώσιμα έλαια, ενδέχεται να επηρεαστούν από την πανδημία, είπε ο Γιου. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές της Κίνας υδατοκαλλιέργειας, λαχανικών και τσαγιού θα επηρεαστούν λόγω της ασθένειας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια τηλε-διάσκεψη, ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας  Χαν Τσανγκφού, απέκλεισε την επισιτιστική κρίση στην Κίνα, λέγοντας ότι το υπουργείο εξασφάλισε προμήθειες σιτηρών και άλλων σημαντικών γεωργικών προϊόντων. Ενώ ο ρυθμός των εγχώριων μεταδόσεων,  έχει επιβραδυνθεί, η Κίνα επικεντρώνεται σε μολύνσεις από αφίξεις στο εξωτερικό καθώς προσπαθεί να προφυλαχθεί από μια νέα έξαρση και παρακολουθεί την εξάπλωση στη βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang είπαν οι αξιωματούχοι.

«Ο κίνδυνος εισαγωγής κορανοϊού εξακολουθεί να είναι τεράστιος και θα ασκήσει σημαντική πίεση στην κτηνοτροφία, δήλωσε ο Γιου». Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η Κίνα αγωνίζεται επίσης με τη θανατηφόρα αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία μείωσε τα κοπάδια των χοίρων της κατά τουλάχιστον 40% και εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Η χώρα ανέφερε 13 νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τον Μάρτιο.

ViaDiplomacy Newsroom