Το κινηματογραφικό comeback του Σουλτάνου

Πριν από μία εβδομάδα η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώθηκε για το σχέδιο “Βαριοπούλα 2” «suga» το οποίο επεξεργάζονταν Τούρκοι αξιωματικοί και συμπεριλάμβανε και την Ελλάδα με την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο προς ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο σχέδιο που προέβλεπε πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα από τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία , είχε κινητοποιήσει το σύνολο των Επιτελείων, με το ΓΕΕΘΑ να κινητοποιεί άμεσα το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εξελίξεις στην γείτονα χώρα δεν βρήκαν την Ελλάδα απροετοίμαστη καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ενημερώσει εγκαίρως την ελληνική πολιτική ηγεσία στο σύνολό της, γεγονός που φαίνεται και από την ύψιστη ετοιμότητα στην οποία είχαν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από την ώρα που έγινε γνωστό από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι έχουμε πραξικόπημα στην Τουρκία.

Να επισημανθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες ΕΕ, ΝΑΤΟ αλλά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν ήδη ανταλλάξει πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ολοι οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης εκλήθησαν στις μονάδες και το ίδιο ίσχυσε για το ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου οι αξιωματικοί του ΠΝ έσπευσαν στα πλοία του ΠΝ και ήδη περισσότερες από πέντε κύριες μονάδες (φρεγάτες) βρίσκονταν σε ετοιμότητα απόπλου,ενώ το σύνολο του προσωπικού του ΕΣ από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο έχει τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα με ορισμένες μονάδες να έχουν κατευθυνθεί προς τα σημεία διασποράς.

Η πρώτη αναλυτική απόπειρα των χθεσινοβραδυνών γεγονότων στη γείτονα  συνίστατο κατ’αρχήν στον προσδιορισμό τους: επρόκειτο για πραξικόπημα, στάση/ανυπακοή τμήματος των τουρκικών ΕΔ ή μία μεταβατική φόρμα ενός ιδιότυπου εσωτερικού πραξικοπήματος που κατ’αρχάς αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή τις ΕΔ και ακολουθεί η εδραίωση κάποιων πολιτικών δομών. Όλα αυτά βέβαια με την υποστήριξη ή την ανοχή , έμμεση ή άμεση ξένων κέντρων αποφάσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες ήταν ασαφείς όσο κι αν το περίγραμμα της επικαιρότητας έδινε την αίσθηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο κατάληψης της εξουσίας από ΤΜΗΜΑ του τουρκικού στρατού με πειθαρχημένες κινήσεις και βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου αδρανοποίησης των κυβερνητικών μηχανισμών. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη κι ένας πόλεμος πληροφοριών/προπαγάνδας/αποπροσανατολιστικών ειδήσεων κοκ ενώ ήταν εμφανής ο “δημιουργικός αυτοσχεδιασμός¨ των “στασιαστών”.

Το γεγονός ότι ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν εντοπίσιμος μέσω διαδικτυακών εφαρμογών παρέμενε ανέγγιχτος από τους “πραξικοπηματίες” δημιούργησε την βεβαιότητα ότι η ομάδα Ερντογάν προς το παρόν θα επιβιώσει ενώ το διάγγελμά του οδήγησε σε συσπείρωση του μηχανισμού του ο οποίος πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση.

Από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων τόνιζαν ότι “δίνεται στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας” ήταν πλέον ζήτημα χρόνου η “ηρωϊκή” και θεαματική επανάκαμψη του τούρκου Πρωθυπουργού ο οποιός και κάλεσε τον τουρκικό λαό σε “ξεσηκωμό, αντίσταση και υπεράσπιση της δημοκρατίας” κατηγορώντας τους αντιπάλους στην Πενσυλβανία (εννοώντας τον Γκιουλέν), διατάζοντας ταυτόχρονα την εξόντωση των εχθρών του, διαβεβαιώνοντας την κοινή γνώμη ότι όλα θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Σε χρόνο κινηματογραφικό όλα τελείωσαν και η επόμενη μέρα μας βρίσκει με πολλά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα της Τουρκίας, τις σχέσεις της με ΕΕ, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αραβικό Κόσμο, Ισλαμικές Χώρες αλλά και για την Εθνική Πολιτική που θα πρέπει να χαράξει οριστικά και αμετάκλητα η Ελλάδα για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή της ΝΑΕ.

Τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας αφορούν τον τουρκικό λαό και εναπόκειται σε αυτόν να εκλέγει την κυβέρνηση που επιθυμεί . Όμως ο μεγαλοϊδεατισμός , η επιθετικότητα κάθε μορφής ( στρατιωτική , οικονομική , πολιτισμική , θρησκευτική κλπ ) και η αρνητική στάση που παρουσιάζει η Τουρκία , στα θέματα που μας ενδιαφέρουν , αφορούν τον ελληνικό λαό και πρωτίστως την εκάστοτε κυβέρνηση .

Είναι ιστορικά αποδειγμένο ότι ηγέτες που συγκεντρώνουν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους , έστω και με δημοκρατικές διαδικασίες , γίνονται επικίνδυνοι όχι μόνο για τις γειτονικές χώρες άλλα και για τον ίδιο τους το λαό .

Η “καθεστωτικού τύπου” διακυβέρνηση της Τουρκίας, οι σχέσεις με την ISIS, η εμπλοκή της Τουρκίας στη δημιουργία των προσφυγικών ροών που αποτελούν και άμεση απειλή για το Εθνικό Συμφέρον της Χώρας μας καθώς και οι διαρκείς μονομερείς εδαφικές διεκδικήσεις που υλοποιούνται μέσα από μία σειρά προκλήσεων που αμφισβητούν την ελληνική έννομη τάξη δεν μας επιτρέπουν τον εφησυχασμό.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.