Η κυβέρνηση Ερντογάν διαφημίζει τα Κατεχόμενα ως «ιδανικό τουριστικό προορισμό» για όλο τον χρόνο

Η φράση θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο ιδιότυπο… προσκλητήριο εποικισμού. Δημοσιεύτηκε, ωστόσο, στην έγκυρη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ως… άρθρο γνώμης.

«Η Βόρεια Κύπρος θα έπρεπε να εξερευνηθεί εκ νέου, ιδιαίτερα από τους πολίτες της Τουρκίας», καταλήγει ο αρθρογράφος, απευθύνοντας πρόσκληση σε όσους από τους συμπατριώτες του «δίνουν προτεραιότητα στις ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης και την ασφάλεια» να επισκεφθούν τα Κατεχόμενα για διακοπές προσωρινές ή… μόνιμες.

Κάπως «έτυχε» και τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να «διαφημίζουν» τα Κατεχόμενα ως ιδανικό τουριστικό προορισμό για Τούρκους. Διόλου τυχαία, ακριβώς την ίδια ώρα, πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού το καθεστώς Ερντογάν αξιώνει (προκειμένου να συναινέσει σε μια συμφωνία) οι τέσσερις ελευθερίες μετακίνησης εντός της ΕΕ να ισχύουν σε μια μελλοντικά επανενωμένη Κύπρο και για τα 75 εκατ. πολιτών-υπηκόων της Τουρκίας.

Αυτό που ζητάει η Αγκυρα είναι η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών που εφαρμόζεται μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να ισχύσει ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου και για τους Τούρκους, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ. Με απλά λόγια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει την επομένη της λύσης οι Τούρκοι να μπορούν να εγκαθίστανται, να εργάζονται, να κάνουν μπίζνες ελεύθερα στην Κύπρο, ή, για την ακρίβεια, το ίδιο ελεύθερα με τους Ελληνες. Κάνει «λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες ζητώντας τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής στην ενωμένη Κύπρο να είναι τα ίδια για Ελληνες και Τούρκους.

Διακοπές στα… Κατεχόμενα

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Εμρουλά Τουρανλί, ο οποίος «αναβαθμίζει» το παράνομο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται και για την εξαγορά ευρωπαϊκής αεροπορικής. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διαφθορά μαζί με υπουργούς του Ερντογάν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο Τούρκος επιχειρηματίας Εμρουλά Τουρανλί, ο οποίος «αναβαθμίζει» το παράνομο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται και για την εξαγορά ευρωπαϊκής αεροπορικής. Στο παρελθό

Διόλου τυχαία, την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ ξεκινούν να «πωλούν» διακοπές στα Κατεχόμενα, προβάλλοντας ως δέλεαρ την «ασφάλεια», τη «γαλήνη» και τις «εντυπωσιακές υποδομές». Ο αρθρογράφος της «Hurriyet» κάνει λόγο για το υπό κατασκευή «νέο αεροδρόμιο» στο βόρειο τμήμα που θα γίνει «το πρόσωπο του νησιού». Ουσιαστικά πρόκειται για το παλαιό παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, στο οποίο γίνονται εργασίες επέκτασης.

«Το αεροδρόμιο ?Ερκάν? σήμερα είναι 20.000 τ.μ. Το νέο ?Ερκάν? θα είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο, 185.000 τ.μ. Θα μπορεί να εξυπηρετεί 10 εκατ. ταξιδιώτες (σ.σ.: ετησίως). Θα έχει δύο αεροδιαδρόμους, χώρο στάθμευσης για 18 αεροπλάνα, 8 γέφυρες επιβίβασης, 60 γραφεία για check in. Οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά», συνεχίζει το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το 2016 ταξίδεψαν στα Κατεχόμενα πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες από την Τουρκία.

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου με ατζέντα «τεχνητής κρίσης»

Διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ατζέντα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την τελευταία (τεχνητή από πλευράς Τουρκίας) κρίση με το «ενωτικό δημοψήφισμα». Ο Τσαβούσογλου θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ / ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.