Κόμπος ή κόμβος ενέργειας ο ΤΑΡ;

Σε παλαιότερο κείμενο με θέμα τον «εκσυγχρονισμό του οργανωμένου εγκλήματος»  είχαμε επισημάνει ότι για να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα, οι εγκληματικές συμμορίες στρέφονται σε νομιμοφανείς δραστηριότητες: επιχειρήσεις μεταφοράς χρημάτων, κατασκευές και μεταφορές προσελκύουν όλο και περισσότερους εγκληματίες ενώ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείριση αποβλήτων έχουν επίσης μπει στο στόχαστρο.

Στο χώρο της ενέργειας, η  ιταλική Μαφία και άλλες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ολοένα και περισσότερο στρέφονται στις ΑΠΕ για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος,σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol.

Οι κύριες οικογένειες της ιταλικής Μαφίας, η Κόζα Νόστρα, η Ντρανγκέττα και η Καμόρα κάνουν ετήσιους τζίρους 116 δισ. ευρώ, περισσότερο από τις ετήσιες πωλήσεις της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ιταλίας, Eni. Μάλιστα, η εν λόγω Υπηρεσία τονίζει ότι η «πράσινη» ενέργεια προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς η Μαφία επωφελείται από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της ΕΕ και από τις απαλλαγές από τη φορολογία.

Σε αυτό εδώ ακριβώς το σημείο είναι που εντοπίζεται ο διφυής χαρακτήρας του οργανωμένου εγκλήματος με την σχέση αλληλεξάρτησης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο (κατά τόπους) εγχώριο οργανωμένο έγκλημα και την διεθνοποιημένη εκδοχή αυτού που πολλές φορές οδηγεί στο «μέγα οργανωμένο έγκλημα» με τη «διεθνή μαφία» να χρηματοδοτεί τον «πολιτικό υπόκοσμο», να ανατρέπει κυβερνήσεις και να «αναθέτει» στο μέλη της την εκτέλεση έργων στρατηγικών υποδομών που ελέγχουν εμπορικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς «διαδρόμους» αλλά και συγκοινωνιακούς άξονες.

Με πρόσφατο δημοσίευμά του The Guardian (το οποίο πρώτο αναδημοσίευσε το  Via Diplomacy) επιβεβαιώνεται εν μέρει η παραπάνω θεωρία καθώς αφήνονται σαφείς υπαινιγμοί για τον  αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που κατασκευάζεται από διάφορες επιχειρήσεις με ιστορικούς δεσμούς με τα καρτέλ, τη διαφθορά και τη μαφία, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς και σε εκθέσεις ξένων οίκων αξιολόγησης και διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, βρισκόμαστε μπροστά σε μία άλλη πραγματικότητα με τεράστιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές διαστάσεις όπου οι εμπλεκόμενοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από «μολυβένια στρατιωτάκια» μιας άλλης, έμβιας εκδοχής παιχνιδιών τύπου stratego και risk.

Στην περίπτωση του ΤΑΡ, όπως έχουμε επισημάνει σε σειρά κειμένων μας,  διαπιστώνουμε την εμπλοκή των τούρκων και αλβανών  «συν-εταίρων» οι οποίοι με δηλώσεις αλλά και πράξεις  τους και με την ανοχή του στρατηγικού αζέρου επενδυτή  και την σιωπηρή ενθάρρυνση ίσως του αμερικανικού παράγοντα στρέφονται με κάθε τρόπο κατά της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλεια ς της Χώρας μας επιδιώκοντας την περαιτέρω πολιτική και στρατιωτική υποβάθμισή της.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια προκειμένου να αυτονομηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία θα πρέπει να αποδεχθεί την καθεστωτική νοοτροπία των Αζέρων , να συνεργασθεί με ένα «κράτος-συμμορία», τον «αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό» και φορείς τους μετα- ισλαμισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας ακόμη ιστορικός μετασχηματισμός που σε αυτή τη φάση αναδεικνύει την περιοχή της ΝΑΕ ως βασικό πεδίο στρατηγικών υποδομών.

Ένα άλλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αλλά απασχολεί τους αναλυτές των διεθνών σχέσεων και ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ εκ νέου με την χθεσινή δολοφονία του Προξένου της Ρωσίας στην Τουρκία από τούρκο ισλαμιστή, έχει να κάνει με τους λόγους που το ΝΑΤΟ ΑΝΕΧΕΤΑΙ  τον ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων τζιχαντιστών του Ερντογάν, την SADAT, του οποίου ηγείται ο ο Αντνάν Τανριβερντί (Adnan Tanrıverdi), απόστρατος αντιστράτηγος.

Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατό τους ΝΑΤΟ, να μετατραπεί σε ένα ισλαμιστικό στράτευμα που θα εκτρέφει θρησκευτικούς ζηλωτές και θα χρηματοδοτείται ακόμη και από το ίδιο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ  εν αγνοία (;)των κρατών μελών τους και ίσως αυτό να είχε στο μυαλό του ο σύμβουλος ασφαλείας του ΤΑΡ συνταξιοδοτηθείς και αποστρατευθείς στρατηγός κ. Χρ. Μανωλάς όταν έκανε δηλώσεις περί  πιθανής μελλοντικής πολεμικής εμπλοκής Ελλάδας- Τουρκίας.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.