Κωνσταντινούπολη: Έρευνα κατά υπαλλήλων του δήμου για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος εκατοντάδων υπαλλήλων του δήμου της Κωνσταντινούπολης, που διοικείται από την αντιπολίτευση, τους οποίους κατηγορεί για διασυνδέσεις με οργανώσεις μαχητών, προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις του δημάρχου της πόλης.

Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και θεωρείται πιθανός αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016, η Τουρκία έχει ερευνήσει και δικάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί για διασυνδέσεις με μαχητές σε μια καταστολή η οποία σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την πάταξη κάθε αντίθετης φωνής. Η κυβέρνηση έχει πει πως οι ενέργειές της είναι αναγκαίες δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε χθες, Κυριακή, στο Twitter πως ξεκίνησε έρευνα για 455 εργαζόμενους στον δήμο και εταιρείες που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές, μαζί με τουλάχιστον 100 που φέρονται να συνδέονται με αριστερές και άλλες οργανώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον του δημοτικού συμβουλίου.

“Η δουλειά μας δεν έχει να κάνει με το δημαρχείο οποιουδήποτε. Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη μάχη κατά του τρόμου και πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία σε επαγρύπνηση”, δήλωσε ο Σοϊλού στους δημοσιογράφους.

Ο Σοϊλού είπε πως εκείνοι που έχουν τεθεί στο στόχαστρο “δεν είναι ακριβώς αυτοί που καθαρίζουν και σκουπίζουν τους δρόμους” αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάποιους σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις.

Ο Ιμάμογλου επέκρινε την υπουργική ανακοίνωση, που δόθηκε μέσω Twitter, λέγοντας πως οι ερευνώμενοι έχουν ήδη δικαστεί.

“Δίνεις έναν αριθμό (υπόπτων) και βγάζεις μια ετυμηγορία και στη συνέχεια ξεκινάς έρευνα”, δήλωσε ο Ιμάμογλου τους δημοσιογράφους. “Τι είδους έρευνα είναι αυτή; Αν έχεις καταλήξει σε μια απόφαση τότε τους τραβάς από το αυτί στη φυλακή”.

Ο Ιμάμογλου είπε πως το υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες για όσους ερευνά, δύο εβδομάδες αφότου ο Σοϊλού αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αυτούς, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες πρόσληψης του δήμου περιλαμβάνουν τον έλεγχο του ποινικού μητρώου των αιτούντων.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά αποδοχής του Ερντογάν έχουν πέσει σε χαμηλό έξι ετών και πως μπορεί να χάσει από αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται να διεξαχθούν το 2023.

Ο Ιμάμογλου ανέλαβε καθήκοντα το 2019 αφότου κέρδισε τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, του AK. Αν και θεωρείται ενδεχόμενος διεκδικητής της προεδρίας απέναντι στον Ερντογάν, είπε στο Reuters αυτό τον μήνα ότι μοναδικό του μέλημα είναι να κάνει τη δουλειά του ως δημάρχου.

ViaDiplomacy Newsroom