Κούρδοι Συρίας: “Η Τουρκία μας ζήτησε να απεγκλωβίσουμε 40 Τούρκους στρατιώτες εντός του συριακού εδάφους”

Την βοήθεια των στρατιωτικών δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας φέρεται να ζήτησε η Τουρκία για τον απεγκλωβισμό 40 Τούρκων στρατιωτών από το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο τάφος του Süleyman Şah του ιδρυτή του βασιλικού οίκου που δημιούργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο συγκεκριμένος τάφος που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του τουρκικού έθνους, βρίσκεται στο έδαφος της Συρία 25 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα και αποτελεί τουρκικό έδαφος με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Γαλλία το 1921 όταν η Συρία ήταν προτεκτοράτο της Γαλλίας.

Οι εγκαταστάσεις του μνημείου φυλάσσονταν πάντα από μια μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών. Ο εμφύλιος πόλεμος όμως στη Συρία και το χάος που επικρατεί στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Τάφος αποτέλεσαν την κατάλληλη δικαιολογία της Άγκυρας για να στείλει σε συνεννόηση με την ISIS την ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη που αποτελείτο από 6 άρματα μάχης και 12 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού τον περασμένο Απρίλιο.

Έκτοτε οι σχέσεις του τουρκικού κράτους με την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση φαίνεται ότι επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα οι Τούρκοι στρατιώτες να εγκλωβιστούν και να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν από την Τουρκία.

Όλους αυτούς του μήνες οι 40 περίπου Τούρκοι στρατιώτες ανεφοδιάζονται με τρόφιμα και νερό από την ISIS, ενώ σύμφωνα με τουρκικές πηγές η φρουρά του μνημείου δεν έχει αντικατασταθεί από την περασμένη Άνοιξη αν και η συνηθισμένη πρακτική είναι η αντικατάσταση των ανδρών κάθε 2-3 μήνες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων της Συρίας YPG Polat Can η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τους Κούρδους της Συρίας να βοηθήσουν στη διάσωση των Τούρκων στρατιωτών της φρουράς του μνημείου.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu αρνείται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες στο Μαυσωλείο του Süleyman Şah είναι εγκλωβισμένοι από την ISIS ενώ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του YPG

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.