Κουτσούμπας: «Δεν θα αποφύγουμε θερμό επεισόδιο με κύρια ευθύνη της Τουρκίας»

«Tο ΚΚΕ δεν περιορίζεται σε «μια γενική μόνο ανησυχία καθώς απ’ ότι φαίνεται η πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης, της τουρκικής κυβέρνησης, κυρίως του κ. Ερντογάν, είναι προσανατολισμένη να θέσει επί τάπητος – ήδη το θέτει με τον προφορικό του λόγο και με τον πρακτικό – παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβήτηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου, – τα κατονομάζει κιόλας – και βεβαίως βραχονησίδες και διάφορες νησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο που είναι ελληνικό έδαφος». ανάφερε ο κ.Κουτσούμπας

«Η κλιμάκωση αυτή με δηλώσεις επανειλημμένα των Τούρκων αξιωματούχων έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες ζούμε» πρόσθεσε.

«Δεν θα αποφύγουμε θερμό επεισόδιο, έτσι όπως πάει η κατάσταση, με πρώτη και κύρια την ευθύνη της τούρκικης πολιτικής αλλά και άλλων συμμάχων τους που είναι πίσω από αυτό γιατί είναι ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα. Κυρίως είναι οικονομικά συμφέροντα άλλωστε ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με πιο βίαια στρατιωτικά μέσα. Είναι τα πετρέλαια, οι υδρογονάνθρακες, το Αιγαίο, η προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, η κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «από αυτή τη σκοπιά ανησυχούμε πολύ γιατί η Τουρκία, η τουρκική αστική τάξη σε σχέση με την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνησή της έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα σε αυτό: Ήδη έχει υπό την κατοχή της τρεις χώρες, έχει δυνάμεις κατοχής εκτός από την Κύπρο και στη Συρία και στο Ιράκ, έχει τούρκικες στρατιωτικές βάσεις – όχι συμμετοχής σε ΝΑΤΟϊκές ή άλλων πολυεθνικών δυνάμεων – στη Σομαλία, στο Κατάρ και αλλού, εκπαιδεύει Αλβανούς στρατιωτικούς στην Αλβανία».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «συνεννόηση μπορεί να γίνει μόνο σε μια βάση: Κατάργηση των βάσεων, απεγκλωβισμό από αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, έξοδο από το ΝΑΤΟ. Μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρχει συνεννόηση. Ακούσαμε όλοι σήμερα τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, από την Τουρκία μάλιστα, να λέει ότι “δεν ανακατευόμαστε στην ελληνοτουρκική διένεξη και στις διαφορές».

«Άρα από που και ως που μας προστατεύει το ΝΑΤΟ;» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι, διαχρονικά και ιστορικά δεν είχαμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτή τη λυκοσυμμαχία και τώρα όλο και περισσότερο εμπλεκόμαστε».

«Το ΝΑΤΟ παίζει τα δικά του συμφέροντα και έχει τους δικούς του στόχους, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους στόχους θέλουν είναι στην περιοχή και να έχουν τον έλεγχό της σε αντιπαράθεση με την Ρωσία. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από όλα αυτά, όπως δεν έχει να κερδίσει ούτε ο τουρκικός λαός και δεν έχουμε μεταξύ μας να χωρίσουμε τίποτα».

ViaDiplomacy Newsroom