Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Ερντογάν – Στην Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να διεξαγάγει συνομιλίες κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σύντομα, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ερντογάν στον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσουν τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και άλλα ζητήματα που επείγουν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Υπάρχει μια κατανόηση ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

«Συνήθως συγχρονιζόμαστε για τις ανακοινώσεις αυτών των επισκέψεων με τις χώρες εταίρους μας. Θα ανακοινώσουμε σύντομα πότε και πού θα πραγματοποιηθεί. Η συνάντηση ετοιμάζεται, και ετοιμάζεται πολύ διεξοδικά», είπε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2022 ώστε να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επέτρεψε την εξαγωγή φορτίων ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα λέγοντας πως μια συνοδευτική συμφωνία για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων δεν έχει εφαρμοστεί.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν στις 2 Αυγούστου πως η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά μόλις η Δύση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τις εξαγωγές της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω των στρατιωτικών ενεργειών της στην Ουκρανία. Όμως η Μόσχα έχει πει πως οι περιορισμοί στις πληρωμές, στη διοικητική μέριμνα και την ασφάλιση προκαλούν εμπόδια.

Οι τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές έχουν αυξηθεί αφότου η Μόσχα άφησε τη συμφωνία να λήξει χωρίς ανανέωση στις 17 Ιουλίου, ενώ η Ρωσία έχει επιτεθεί κατ΄επανάληψη σε ουκρανικά λιμάνια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ηγούνται των εξαγωγών σιτηρών. Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών εξήχθησαν ενόσω η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ήταν εν λειτουργία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) που θα διεξαχθεί στην Ινδία τον Σεπτέμβριο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται κατηγορηματικά. Αυτό σημαίνει πως ο Ρώσος πρόεδρος κινδυνεύει να συλληφθεί ενόσω θα ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Αυτή την εβδομάδα συμμετείχε σε συγκέντρωση ηγετών της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS στη Νότια Αφρική μέσω βιντεοδιάσκεψης και όχι διά ζώσης.

 Τη Ρωσία θα επισκεφτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστή την ημερομηνία της επίσκεψης ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προσκαλέσει το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί αυτό το μήνα την Τουρκία, όμως το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει πως ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως αυτή η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα, καθώς σε δηλώσεις του ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα να συναντηθεί με τον Πούτιν μέσα στον Σεπτέμβριο».

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, στη σύναψη της οποίας το περασμένο καλοκαίρι είχε βοηθήσει η Άγκυρα και η οποία επιτρέπει τις αποστολές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, διαμαρτυρόμενη ότι δεν μπορούσε να εξαγάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί βάσει της συμφωνίας.

ViaDiplomacy Newsroom