Κρεμλίνο σε Άγκυρα: Να γίνει σεβαστή η εδαφική και πολιτική ενότητα της Συρίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί το δόγμα της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας και να μην θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

Τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ακεραιότητας της Συρίας ζήτησε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα συρο-τουρκικά σύνορα, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης.

«Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για την τήρηση της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα παραμείνουν προσκολλημένοι σ’ αυτό το δόγμα, υπό οποιαδήποτε συνθήκη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τις κινήσεις της Τουρκίας για την ενίσχυση της ασφάλειάς της, εννοώντας την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που ενδεχομένως κρύβονται στο συριακό έδαφος».

Έσπευσε να επαναλάβει ωστόσο, την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι Πούτιν και Ερντογάν δεν έχουν συζητήσει τα τουρκικά σχέδια στη βόρεια Συρία, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή βημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίλυση της συριακής κρίσης. Κατανοούμε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και πολύπλοκος, αλλά τώρα η διαμόρφωση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης έχει συμφωνηθεί» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η © Sputnik / Aleksey Nikolskyi, η οποία απαρτίζεται από 150 άτομα, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Γενεύη, στις 30 Οκτωβρίου.

Το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, της συριακής αντιπολίτευσης και της συριακής κοινωνίας των πολιτών, ενός στόχος θα είναι η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος για την πολύπαθη χώρα.

ViaDiplomacy Newsroom