Κρεμλίνο: Το Ιράν αποφάσισε να αποσυρθεί από κάποιους όρους της πυρηνικής συμφωνίας λόγω πιέσεων των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το Ιράν οδηγήθηκε στο να αποσυρθεί από κάποιους από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 λόγω εξωτερικής πίεσης, την ευθύνη για την οποία απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι άρχισε να μην εφαρμόζει ορισμένες από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας και απείλησε ότι θα κάνει περισσότερα –περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου σε μεγαλύτερο βαθμό–, αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν το προστατεύσουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία.
«Ο πρόεδρος (Πούτιν) έχει μιλήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες απερίσκεπτων βημάτων όσον αφορά το Ιράν και με αυτό εννοώ την απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον (να αποχωρήσει από τη συμφωνία). Τώρα βλέπουμε πως αυτές οι συνέπειες αρχίζουν να συμβαίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στη Μόσχα, είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η απόφαση της Τεχεράνης να περιορίσει κάποιες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις είναι νόμιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Ζαρίφ είπε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως οι ενέργειες του Ιράν δεν παραβιάζουν τους αρχικούς όρους της πυρηνικής συμφωνίας και πως η Τεχεράνη έχει τώρα 60 ημέρες στη διάθεσή της  προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διπλωματικά βήματα.

Via Diplomacy