Λαμπρή τελετή στο Κίεβο για τον έναν χρόνο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Με μία λαμπρή τελετή, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιος, γιόρτασε σήμερα τον έναν χρόνο τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας, στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικονομικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο, προκειμένου να παραβρεθούν στην συμπλήρωση τους ενός έτους από της χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ εκπροσωπήθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, και η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω μηνύματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και τον ουκρανικό λαό

«Είμαστε κοντά σας. Είμαστε μαζί σας. Είμαστε δίπλα σας, αδελφοί της Ουκρανίας. Έχετε την Εκκλησία της Ουκρανίας, που είναι το δώρο μας για εσάς. Για να ζει αυτός ο ευλογημένος λαός μέσα στο τίμιο κράτος του, με τη γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμά του. Να ζει, λέγω, το θαύμα που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία». Για να μεταφέρει μήνυμα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη«μητρική στοργή της Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης στο λαό της Ουκρανίας χαρακτηρίζοντας τον ως «πνευματικώς μεγάλο νικητή» τονίζοντας ότι η νίκη του Χριστού είναι πνευματική και όχι κοσμική.

ViaDiplomacy Newsroom