Λαβρόφ: Για εμπορικούς λόγους η ομάδα Βάγκνερ σε Μαλί και Λιβύη

Η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί και τη Λιβύη σε “εμπορική βάση”, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Mediaset, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η Βάγκνερ “δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό κράτος”.

Η εταιρία Βάγκνερ που είναι ευρέως γνωστό ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορείται ότι προσλαμβάνει μισθοφόρους που έχουν διαπράξει ωμότητες στο Μαλί, τη Λιβύη και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η Μόσχα έδωσε εξηγήσεις στη Γαλλία για το θέμα αυτό όταν η γαλλική κυβέρνηση “αντέδρασε επειδή η Βάγκνερ υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Μαλί για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας”.

“Ο αγαπητός μου συνάδελφος Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καθώς και ο Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σεπτέμβριο του 2021, μου είπαν ευθέως ότι η Ρωσία δεν είχε καμιά δουλειά στην Αφρική, ούτε με κρατικά μέσα, ούτε με ιδιωτικά μέσα, γιατί η Αφρική είναι περιοχή  της ΕΕ και της Γαλλίας”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

“Εξηγήσαμε επίσης” ότι στη Λιβύη, “η στρατιωτική εταιρία προσκλήθηκε από τις αρχές στο Τομπρούκ, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο. Είναι παρόντες εκεί σε εμπορική βάση, όπως και στο Μαλί”, υποστήριξε.

Η κυβέρνηση του Μπαμακό που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, μιλά από την πλευρά της για την παρουσία στο έδαφός της απλών Ρώσων συμβούλων.

Από “10 έως 20.000” μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom