Λύση για το φορτίο του «Lana» – Για Αμερικανική πειρατεία στο Αιγαίο μιλά η Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας αποφάσισε ότι το ιρανικό πετρέλαιο που κατασχέθηκε από δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία τον Απρίλιο πρέπει να επιστραφεί, δήλωσε την Πέμπτη Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Αθήνα είναι «πολύ αισιόδοξη» ότι η κίνηση θα οδηγούσε στην απελευθέρωση δύο δεξαμενόπλοιων υπό Ελληνική σημαία που κατασχέθηκαν από το Ιράν ως αντίποινα τον περασμένο μήνα.

Το εφετείο στη Χαλκίδα έλαβε την απόφαση την Τετάρτη [δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί], δήλωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερωθεί το φορτίο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο «Lana» [πρώην Pegas] είχε αγκυροβολήσει κοντά στο νησί της Εύβοιας όταν το φορτίο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Το μισό φορτίο είναι ακόμα στο πλοίο. Θα πρέπει να φορτωθεί και να επιστραφεί», είπε ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι Φρουροί της Επανάστασης της Τεχεράνης στις 27 Μαΐου επιβιβάστηκαν και κατέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα υπό ελληνική σημαία στον Κόλπο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε το Σάββατο ότι η κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων από τη χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν αντίποινα κατά της Ελλάδας επειδή «έκλεψε» ιρανικό πετρέλαιο.

Το Ιράν δήλωσε ότι αναμένει το φορτίο πετρελαίου που κατασχέθηκε από την Ελλάδα να επιστραφεί πλήρως, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, όπως είπε ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στην Αθήνα την Πέμπτη, μετά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που ακυρώνει την αρχική απόφαση για κατάσχεση.

«Αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά και νομικά περιθώρια για να αποτραπεί η αμερικανική πειρατεία στα ανοιχτά της Ελλάδας και να προστατεύσουμε την περιουσία του μεγάλου έθνους του Ιράν. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε τρίτη χώρα να κρατά όμηρο τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών,» σημείωσε ο Ιρανός Πρέσβης σε ανάρτηση του στο twitter

ViaDiplomacy Newsroom