Μ.Ακιντζί: «Φρικτό το σενάριο προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία»

«Φρικτό» χαρακτηρίστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί,  το σενάριο προσάρτησης στην Τουρκία της Βόρειας Κύπρου, όπως και  στην περίπτωση της Κριμαίας, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τόσο τους Τουρκοκυπρίους όσο και την Τουρκία.

Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις, ο Ακιντζί φαίνεται πως προκαλεί την Άγκυρα, με την πολιτική ηγεσία να καταδικάζει αμέσως τις αναφορές του.

“Αυτό είναι ένα σενάριο που θα διαλύσει την “ΤΔΒΚ”. Το υποστηρίζω αυτό και είναι κάτι που δεν το λέω για πρώτη φορά, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και σκέψη του “τ/κ λαού”, είπε ο κ. Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε χαρακτηριστικά, πως ό,τι είπε στην εφημερίδα Guardian είναι παρόμοιο με αυτά που είπε στις 5 Φεβρουαρίου. Χαρακτήρισε μάλιστα,  αβάσιμους τους λόγους της επίθεσης κατά αυτών που λέει. “Το θέμα δεν είναι πολύπλοκο, είναι ξεκάθαρο”, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα της ε/κ πλευράς ή να ζήσουν με μια διαρκή σχέση εξάρτησης από την Τουρκία.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η κοινωνία δεν αγκαλιάζει την πιθανότητα μιας προσάρτησης, και πως το κύριο είναι το ψευδοκράτος να μετατραπεί σε μια από τις ισότιμες συνιστώσες πολιτείες και να λάβει μια σεβαστή θέση υπό μια ομόσπονδη στέγη. Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης, πως η πολιτική ότι “η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική” αποτελεί ένα σλόγκαν της δεκαετίας του 50. “Δεν αφορά την πραγματική κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο και η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής δομής στην οποία να ζήσουν ειρηνικά συνεχίζεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδίκασε άμεσα,  τις δηλώσεις Ακιντζί, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τον κάλεσε σε παραίτηση.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.