Μάικ Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον αυτονομία από το Πεκίνο

Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Είναι η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πρώην βρετανική αποικία τον οποίο πρόκειται να ψηφίσει το κινεζικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο. «Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον «Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ» που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών υποχρεώθηκε να «πιστοποιήσει» εάν η περιοχή εξακολουθεί να απολαμβάνει την αυτονομία της. Αποφάσισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Επιβεβαίωσα στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν συνεχίζει να αξίζει την ίδια μεταχείριση» με την Ουάσιγκτον που του παρείχε μέχρι τώρα, είπε. Αυτό αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που χορηγήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία λόγω της αυτονομίας της. Τώρα εναπόκειται στον Τραμπ να αποφασίσει να τερματίσει ορισμένα, όλα ή κανένα από τα οικονομικά προνόμια που απολαμβάνει σήμερα το Χονγκ Κονγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε χθες ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην προγραμματισμένη κινεζική νομοθεσία για την ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ και πως θα την ανακοινώσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.