Μάκης Βορίδης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία Κυβέρνηση που δεν θα οδηγεί τους Έλληνες στην ταπείνωση

Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο Έθνος της Κυριακής

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η αποτελεσματικότερη διαχείριση της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας;

Πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μια χώρα με μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες στον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία θα πιέζει για ενίσχυση του ρόλου της σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που θα δημιουργεί τριβές, εντάσεις και ενδεχομένως συγκρούσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει λοιπόν να ετοιμαστεί με ταχύτατους ρυθμούς για να προστατεύσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα, να προωθήσει τις δικές της φιλοδοξίες και να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με κάθε μέσο: και αυτό προφανώς σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της πολιτική παράλληλα με την ανάπτυξη της εξωτερικής της παρουσίας.

Άμεσα πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια οι κανόνες εμπλοκής και να οικοδομηθούν συμμαχίες και αμυντικού χαρακτήρα με ισχυρά κράτη στην περιοχή. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα θα απαιτηθεί από το έθνος υπερπροσπάθεια. Και μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται μια Κυβέρνηση που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή και θα σταματήσει τις κινήσεις εντυπωσιασμού και την διπλωματία των ανούσιων δημοσίων σχέσεων, επιτομή της οποίας υπήρξε η επίσκεψη Ερντογαν στην Ελλάδα.

Μήπως είναι υπερβολική η κριτική, που ασκεί το κόμμα σας προς τον πρωθυπουργό, πως “δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την άμεση επιστροφή των αξιωματικών μας στην πατρίδα”. Ποιες θα έπρεπε να είναι για εσάς οι ενδεδειγμένες κινήσεις της χώρας;

Ακούστε, οι ήττες γίνονται ορατές μια συγκεκριμένη στιγμή ενώ στην πραγματικότητα έχουν συντελεστεί πριν. Όταν διεμβολίζεται ένα σκάφος του λιμενικού, αναρωτιούνται οι φίλοι της κυβέρνησης: τι θα μπορούσε να γίνει; Όταν ένα μικρό ζήτημα, που κανονικά λύνεται σε επίπεδο διοικητών μονάδων, μετατρέπεται σε παρατεινόμενη φυλάκιση δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι φίλοι της Κυβέρνησης ρωτάνε: και εσείς σήμερα, τι θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο; Όμως  δεν είναι έτσι: γιατί το σημαντικό είναι πώς δεν φτάνεις στο σημείο αυτό; Πως οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να διεμβολίζουν σκάφη και δεν μπορούν να συλλαμβάνουν Έλληνες στρατιώτες. Και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μιας Κυβέρνησης που τα έχει διασφαλίσει αυτά ακολουθώντας τις κατάλληλες πολιτικές στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και αυτό είναι που λείπει στην Ελλάδα σήμερα: μία Κυβέρνηση που δεν θα οδηγεί τους Έλληνες στην ταπείνωση.

Η κυβέρνηση υπερθεματίζει για την έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Ανησυχείτε μήπως η κριτική της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου Μνημονίου διαψευστεί από την πραγματικότητα; Πιθανή επιτυχημένη έξοδος στις αγορές φέρνει κατ εσάς εγγύτερα τις εκλογές;

Καλά, αυτό το παραμύθι, ούτε οι κυβερνητικοί δεν το πιστεύουν. Αφού βγαίνουμε από το μνημόνιο, να υποθέσω ότι θα ξεψηφισουν την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και ότι θα προχωρήσουν στην εν γένει μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ή όχι; Θυμάμαι ακόμη τον οδικό χάρτη Τσακαλώτου για την έξοδο στις αγορές: έλεγε τότε ότι θα κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση, θα μπουν στην ποσοτική χαλάρωση, θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και μετά θα βγούμε στις αγορές. Εδώ είναι που ταιριάζει το «κοιτά γκαντεμιά ο άνθρωπος». Δεν του έκατσε τίποτε. Οι εκλογές θα έρθουν όμως πράγματι πιο κοντά: όχι όμως λόγω επιτυχίας αλλά λόγω συντριπτικής αποτυχίας. Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα καταρρεύσει με πάταγο.

Ποιες θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες απαιτούνται για την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου; Εκτιμάτε πως υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση, ώστε οι από τούδε και στο εξής ενέργειες να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση;

Τι συνεννόηση; Το ποδόσφαιρο πρέπει να παραμείνει αυτορυθμιζόμενο. Οι παράγοντες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να σταματά το πρωτάθλημα γιατί ένας ποδοσφαιρικός παράγων μιας ομάδας έκανε κάτι παράνομο και βαθιά προκλητικό. Θα τιμωρηθεί όποιος έκανε κάτι κακό, και όχι όλοι οι υπόλοιποι. Οι συμπάθειες της Κυβέρνησης στο χώρο είναι προφανείς. Αλλά τελικά βλάπτουν πέρα από το ποδόσφαιρο γενικά ακόμη και αυτούς που υποτίθεται ότι θέλουν να υποστηρίξουν.

Πιθανολογείτε πως θα εξεταστούν τελικώς οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες στο πλαίσιο των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis;

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα εξεταστούν ούτε οι προστατευόμενοι ούτε οι μη προστατευόμενοι ούτε άλλοι που θα προταθούν. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει. Δεν είναι πρωτοφανές αυτό; Οι εμπλεκόμενοι να θέλουν πλήρη διερεύνηση, η μειοψηφία να θέλει πλήρη διερεύνηση και η πλειοψηφία, με καταγέλαστους νομικισμούς να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων και την εξέτασή τους. Αυτό όμως αποτελεί πλήρη ομολογία της σκευωρίας που στήθηκε και τώρα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Από κηνσορες της κάθαρσης και διώκτες της διαφθοράς, έχουν μετατραπεί σε συνωμότες της συμφοράς που προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους . Δεν θα το καταφέρουν. Ο χρόνος περνά. Η ώρα της κρίσης έρχεται. Και όλα θα αποκαλυφθούν.

Μπορεί η ΝΔ να συμπράξει μετεκλογικά με άλλο κόμμα και εάν ναι με ποιο και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί επιτυχημένα να κάνει κυβερνητικές συνεργασίες. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ένα σαφές και καθαρό παράδειγμα. Αλλά γιατί να συζητάμε για συνεργασίες: ας αφήσουμε να φθάσει εκείνη η ώρα, ας αποφασίσει ο λαός . Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί καθαρή εντολή για την εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος ανασυγκρότησης της πατρίδας. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις. Ενός προγράμματος που θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα κάνει ξανά τους Έλληνες υπερήφανους. Τίποτε λιγότερο από αυτό.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom