Μαρία Ζαχάροβα για των παραχώρηση των Mi-24 από τα Σκόπια στο Κίεβο: Μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της πΓΔΜ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας «αποφάσισε να δωρίσει ελικόπτερα στην Ουκρανία» και αποδέχθηκε ένα προσχέδιο κειμένου που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό, ανέφερε η κυβέρνηση των Σκοπίων σε δελτίο τύπου.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πόσα θα δοθούν, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόβσκα είπε ότι ενδέχεται να παραδώσει ολόκληρο τον στόλο των 12 ελικοπτέρων.

Η Petrovska το Σαββατοκύριακο υπενθύμισε ότι αυτά τα βαριά οπλισμένα ελικόπτερα, που αγοράστηκαν το 2001 από την ίδια την Ουκρανία, δεν αποτελούν πλέον μέρος των αμυντικών σχεδίων της χώρας και ότι ο λεγόμενος «πόρος» τους θα λήξει σύντομα, επομένως δεν θα είναι πλέον αξιόπλοα.

Πιστεύεται ότι η Ουκρανία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πιο εύκολα, καθώς διαθέτει ήδη ένα στόλο πανομοιότυπων πλαισίων.

Ανεπίσημα, μόνο τέσσερα από τα Mi-24 της Βόρειας Μακεδονίας έχουν εκσυγχρονιστεί και εξακολουθούν να είναι αξιόπλοα. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκατασταθούν από την Ουκρανία ή να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση λάθος. «Θα θεωρούσαμε μια τέτοια απόφαση [να δωρεά τα ελικόπτερα] μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της πΓΔΜ», δήλωσε την Τρίτη η Μαρία Ζαχάροβα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι απάντησε την ίδια μέρα ότι η χώρα του δεν δίνει όπλα στην Ουκρανία για να επιτεθεί σε άλλες χώρες, αλλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παραβίασε βίαια και αδικαιολόγητα τις βασικές αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτές είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που διατήρησαν την ειρήνη στην Ευρώπη τα τελευταία 75 χρόνια και οι ίδιες αρχές που συντηρούν την ειρήνη στη χώρα μας», είπε ο Osmani.

Όσο για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2020, η Petrovska είπε ότι η χώρα επιδιώκει να αγοράσει οκτώ δυτικής κατασκευής ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για μεταφορά και σε αντίθεση με τα MI-24, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για προστασία και διάσωση πολιτών.

«Έχουν ληφθεί πέντε προσφορές και μια ομάδα στο υπουργείο κάνει μια αξιολόγηση», ανέφερε η Petrovska .

Εν τω μεταξύ, η χώρα βασίζεται σε ένα στόλο 11 στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων Mi-8 που χρησιμοποιούνται τόσο από τον στρατό όσο και από την αστυνομία.

Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι η χώρα έχει στείλει μέχρι στιγμής επτά δόσεις στρατιωτικών δωρεών στην Ουκρανία, χωρίς να περιλαμβάνει τα ελικόπτερα, συνολικής αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι δώρισε περίπου 30 κύρια άρματα μάχης T-72 της Σοβιετικής εποχής και αργότερα δώρισε επίσης τα τέσσερα αεροσκάφη της επίγειας επίθεσης Su-25.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 139 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την αγορά νέου, πιο εξελιγμένου εξοπλισμού, είπε ο υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει εάν ορισμένα ή όλα αυτά τα κονδύλια θα διατεθούν για την αγορά νέων ελικοπτέρων.

ViaDiplomacy Newsroom