Μεγάλη συγκέντρωση Βούτσιτς στο Βελιγράδι με υποστηρικτές και από γειτονικές χώρες

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, από ολόκληρη την Σερβία, συμμετείχαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της εκστρατείας με σύνθημα «Για το μέλλον της Σερβίας» που άρχισε πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς οι συγκεντρωθέντες ξεπέρασαν τις 130.000, αριθμός που θεωρείται υπερβολικός στους δημοσιογραφικούς κύκλους. Γεγονός είναι πάντως ότι στο Βελιγράδι έφτασαν εκατοντάδες λεωφορεία από το εσωτερικό της χώρας.

Υποστηρικτές του Βούτσιτς έφτασαν και από γειτονικές χώρες, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας, σε αντίθεση με άλλες φορές, απέφυγε να αναφερθεί στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, εξαιτίας των οποίων ξεκίνησε την εκστρατεία του, και επικεντρώθηκε στις οικονομικές επιτυχίες της διακυβέρνησης του. Αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση της επιχειρηματικότητας, τις ξένες επενδύσεις και τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία εφτά χρόνια που ασκεί την εξουσία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνοχής όλων των Σέρβων ανεξάρτητα αν ζουν στην Σερβία ή σε γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση για να προκαλέσει την ευμένεια των Αλβανών και να καταργήσουν τους δασμούς που επέβαλαν για τα σερβικά εμπορεύματα. «Το Βελιγράδι επιδίωξε συμβιβασμό με τους Αλβανούς, τους παρακαλούσαμε για συμβιβασμό και αυτοί κοιτούσαν, με κάθε τρόπο, πως να μας ταπεινώσουν. Η τιμή είναι το ακριβότερο πράγμα και κανείς να μην προσπαθήσει να αμαυρώσει την τιμή της Σερβίας» προειδοποίησε ο Βούτσιτς.

Στην συγκέντρωση στο Βελιγράδι μίλησαν, επίσης, ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι την Ευρώπη μπορούν να την κάνουν ισχυρή μόνο οι ηγέτες που εφαρμόζουν εθνική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom