Μελβούτ Τσαβούσογλου: Η Κύπρος πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για γεωτρήσεις

Η Κύπρος θα πρέπει να συμβιβαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση καθώς οι πολιτικοί της σύμμαχοι στο κυνήγι αερίου της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αποσυρθεί, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον τηλεοπτικό σταθμό Alanya DİM. Ακόμη κι αν οι Τουρκοκύπριοι καταλήξουν σε συμφωνία με τους νότιους γείτονές τους και επανεξετάσουν τις άδειες γεώτρησης στην Άγκυρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να τρυπάει νοτιοδυτικά του νησιού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική συνέντευξη, η Τουρκία είχε μακροχρόνιες εντάσεις με την Κύπρο και άλλες περιφερειακές χώρες σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στο νησί. Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και απορρίπτει την αποκλειστική οικονομική ζώνη που έχει συμφωνήσει με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι γεωτρήσεις από την Κύπρο παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε λάβει υπόψη τις προτάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και έμαθε να μοιράζεται, αυτές οι εντάσεις δεν θα υπήρχαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

«Εάν η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένη ότι τα δικαιώματά της είναι εγγυημένα και δεν χρειάζεται να τρυπήσουμε, τότε θα επανεξετάσουμε την αδειοδότηση στις περιοχές όπου μας άδειες, αλλά και πάλι υπάρχουν οι γεωτρήσεις στο υφαλοκρηπίδα νοτιοδυτικά της Κύπρου », είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Εκεί βρίσκεται η κυριαρχία μας. Και δεν διαπραγματεύομαι κυρίαρχα δικαιώματα με κανέναν, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Τώρα όλοι έχουν φύγει. Ποιος είναι εκεί; Μόνο η Τουρκία είναι εκεί. Και το μήνυμα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι η Τουρκία είναι εδώ. Πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία », είπε χαρακτηριστικά.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.