«Μένουμε Ευρώπη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι τις 9:00 το βράδυ στο Σύνταγμα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 άτομα, ενώ την ίδια ώρα, πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. πραγματοποίησαν περίπου 150 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω των social media, με αποστολή ενημερωτικού υλικού σε περισσότερους από 30.000 χρήστες, εκ των οποίων τουλάχιστον 2.500 είχαν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα μέχρι αργά χθες το βράδυ. Το σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Μένουμε Ευρώπη», καθώς, όπως σημειώνει η ομάδα των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ο στόχος τους είναι να καταθέσουν «την αγωνία και τη διαμαρτυρία μιας μεγάλης μερίδας πολιτών για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης».

Η διαδήλωση έρχεται μια μέρα μετά την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Η συγκέντρωση έγινε στον ίδιο χώρο με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το «παρών» έδωσαν περίπου 10.000 πολίτες, ενώ μεγάλο ποσοστό των συγκεντρωμένων ήταν άνω των 55 ετών, ίσως γιατί η υπόθεση των συντάξεων αποτελεί φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης. Πολλά συνθήματα ήταν στα αγγλικά, όπως το «Stop austerity, Support Greece, Save Europe», ενώ κατά την έναρξη της εκδήλωσης έδωσε μικρή θεατρική παράσταση μία ομάδα Γερμανών ακτιβιστών, που έχει εμφανιστεί σε αντίστοιχες διαδηλώσεις στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Εκτός από το “Μένουμε Ευρώπη”, άλλα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση είναι “Ναι στην Ελλάδα της επιχειρηματικότητας” και “Ναι στην ΕΕ όχι στην απομόνωση”, “Ελλάς – Ευρώπη Δημοκρατία”.

Η συγκέντρωση είχε ως στόχο να καταθέσει την αγωνία και διαμαρτυρία μίας μεγάλης μερίδας πολιτών, για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Αγωνία για την κατάληξη, και διαμαρτυρία για την αποσπασματική και ελλιπή ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι τα κοινωνικά δίκτυα “πήραν φωτιά” παρουσιάζοντας εκτενώς τα τεκταινόμενα στη συγκέντρωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι “πολέμιοί” της αναγνωρίζουν την επιτυχία της (στην πλατεία Συντάγματος είχε συρρεύσει κόσμος ήδη από τις 7 το απόγευμα). Παράλληλα, τη συγκέντρωση επέλεξε να προβάλει και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με σχετικό τουίτ.

eu1 eu2 diadilwsisyntagmaa-thumb-large eu4

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.