Μετά το 2030 η παράδοση του νέου Ρωσικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Project 23000E Shtorm

Για πρώτη φορά ο υποδιοικητής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ναυτικών Εξοπλισμών Ναύαρχος Viktor Bursuk ανακοίνωσε επίσημα ότι το Ναυτικό πρόκειται να ναυπηγήσει στο μέλλον ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και ένα νέο πυρηνοκίνητο καταδρομικό κλάσης Lider (Project 23560).

Όπως δήλωσε ο Ναύαρχος το σχεδιαστικό γραφείο Krylov έχει ήδη κατασκευάσει ένα μοντέλο υπο κλίμακα του αεροπλανοφόρου και αρκετά άλλα ναυπηγικά γραφεία έχουν ετοιμάσεις τις προτάσεις τους για το καταδρομικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν μερικούς μήνες νωρίτερα το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο θα παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το 2030 σε 12 χρόνια από σήμερα.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Άμυνας Yuri Borisov το συμβόλαιο για την ναυπήγηση του πλοίου του προγράμματος Project 23000E Shtorm του σχεδιαστικού γραφείου Krylov θα υπογραφεί στα τέλη του 2025 και το νέο αεροπλανοφόρο θα έχει εκτόπισμα 95.000- 100.000 τόνους, μήκος 330 μέτρα θα διαθέτει δύο ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες εκτός από την ράμπα απογείωσης και θα μπορεί να μεταφέρει 80-90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Με αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση για παράδοση του αεροπλανοφόρου το 2030 ακούγεται μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη, αφού πέντε χρόνια δεν επαρκούν για την ναυπήγηση και δοκιμή του πλοίου πριν αυτό παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.