Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην 132η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης: Ο αυταρχισμός τροφοδοτείται από την έλλειψη των αξιών και εκφράζεται μέσα από τον αναθεωρητισμό

Την ανάγκη εξιχνίασης των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία αλλά και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην παρέμβασή του στην 132η Υπουργική Σύνοδο των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τορίνο, κατά τη λήξη της εξάμηνης Ιταλικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε τη στήριξη του στον ουκρανικό λαό και ιδίως της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, τόνισε ότι πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα δίδαγμα για όλες τις αυταρχικές συμπεριφορές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. «Ο αυταρχισμός τροφοδοτείται από την έλλειψη βασικών αρχών: των αρχών της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρατηρείται όχι μόνο στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και διεθνώς μέσα από αναθεωρητικές πολιτικές, συμπεριφορές ακραίου εθνικισμού ή ακόμα και με τη χρήση βίας», συμπλήρωσε. Για το λόγο αυτό, επισήμανε τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των αυταρχικών αυτών πολιτικών και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Θέλουμε περισσότερη συνεργασία και πιο αποτελεσματική επιτήρηση της εφαρμογής των κοινών μας Αρχών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, φαινόμενα που παρουσίασαν αυξητικές τάσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όχι μόνο να υπογράψουν αλλά και να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν το περιεχόμενο της Σύμβασης.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη για το έργο της την απερχόμενη ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλοσωρίζοντας την ιρλανδική, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση της επόμενης Συνόδου των Ηγετών με συγκεκριμένες προτάσεις και σαφή στοχοθεσία.

ViaDiplomacy Newsroom