Μήνυμα στήριξης της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ – Έξω από την Σαμοθράκη το USS Harry S. Truman

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Σύμφωνα με με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τρέχουσα εργασία του μεταφορέα, από την περιοχή αυτή μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», θα μπορούσε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος. «Εάν η Ρωσία επιδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ», τότε το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Στενό των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σαφές μήνυμα στήριξης της Αλεξανδρούπολης

Το προηγούμενο διάστημα η ρωσική πλευρά αναφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τον Λαβρόφ να δείχνει την δυσαρέσκεια του στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών. Σε ενδεχόμενη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει βασικό στόχο ώστε να καταστραφεί το πλεονέκτημα των ΗΠΑ να μεταφέρει άμεσα δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελληνική αεράμυνα δεν είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια βαλλιστική επίθεση ρωσικών πυραύλων, και η παρουσία της Ομάδας Μάχης του USS Harry S. Truman είναι ένα σαφές μήνυμα στήριξης. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από το καταδρομικό USS San Jacinto το οποίο έχει δυνατότητες αντιμετώπισης βαλλιστικής επίθεσης. Πέντε άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένα νορβηγικό βρίσκονται νοτιότερα

Τα μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρο Τρούμαν πετούν επί του παρόντος πάνω από τη Ρουμανία, ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν παρουσία και αποφασιστικότητα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

ViaDiplomacy Newsroom