Μολδαβία: Εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία φιλορωσικού κόμματος

Μολδαβοί εισαγγελείς κατά της διαφθοράς πραγματοποίησαν έφοδο την Κυριακή στα γραφεία του φιλορωσικού κόμματος Ilan Shor στη νότια αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζία, υποψιαζόμενοι ότι έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα για να ζητήσουν ψήφους για την υποψήφια του κόμματος, Ευγκενία Γκουτούλ, στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη. .

Οι Εισαγγελείς σημειώνουν ότι στους ακτιβιστές του Κόμματος Shor προσφέρθηκαν 15.000 λέι [περίπου 750 ευρώ] ο καθένας εάν καταφέρουν να πείσουν 30 ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της Γκουτούλ στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στη Γκαγκαουζία στις 14 Μαΐου.

«Εκπρόσωποι του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου του Κόμματος Shor φέρεται να διέπραξαν παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας», ανέφερε η Γενική Αστυνομική Επιθεώρηση.

Οι αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν αποδείξεις για την οργανωμένη μεταφορά ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα έναντι πληρωμής, την τοποθέτηση εκλογικού υλικού σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη και την αποδοχή χρημάτων από οργανωμένη εγκληματική ομάδα που δεν είχε δηλωθεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, CEC.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, οι αρχές επιβολής του νόμου βρήκαν λίστες και έγγραφα με πληροφορίες για άτομα και τα οικονομικά μέσα που κατέβαλε το Ilan Shor Party. Κατάσχεσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που περιείχαν πληροφορίες για την επιχείρηση.

Σε απάντηση, ο φυγάς ολιγάρχης, Ilan Shor, χαρακτήρισε τις συλλήψεις και τις έρευνες στην Γκαγκαουζία μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές «μια ντροπή που υπερβαίνει κάθε νόμιμο και ηθικό όριο».

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Απριλίου, οι δύο υποψήφιοι που ήρθαν πρώτοι ήταν η Ευγκένια Γκουτούλ, με 26,5 τοις εκατό, από το Κόμμα Shor, και ο Γκριγκόρι Ουζούν, με 26,4 τοις εκατό, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Μολδαβία, PSRM.

Ο Shor κάλεσε την Τουρκία, την Κίνα και τη Ρωσία να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό που αποκάλεσε «τις άνευ προηγουμένου καταχρήσεις από το καθεστώς της [προέδρου] Maia Sandu».

Ο Shor καταδικάστηκε οριστικά τον Απρίλιο σε 15 χρόνια φυλάκιση για τη λεγόμενη « Μεγάλη κλοπή » ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας μεταξύ 2012 και 2014.

Τώρα κρύβεται στο Ισραήλ, όπου έχει την ισραηλινή υπηκοότητα. Η Μολδαβία και το Ισραήλ δεν έχουν συμφωνία έκδοσης.

Το κοινοβούλιο ψήφισε στις 27 Απριλίου για την αφαίρεση της κοινοβουλευτικής εντολής του Shor. Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας, αλλά στις 5 Μαΐου, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση.

(πηγή:balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom