Μόνιμη παρουσία στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας με αεροπορική και ναυτική βάση αποκτούν τα ΗΑΕ

Μετα την Λιβύη, τα ΗΑΕ προχώρησαν στην δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στην Ερυθραία με σκοπό την χρήση της στον πόλεμο στην Υεμένη. Η βάση των ΗΑΕ στο αεροδρόμιο Assab το οποίο βρίσκεται βόρεια της ομώνυμης πόλης αποτελεί το νέο χώρο εξόρμησης των μαχητικών των ΗΑΕ στον πόλεμο κατα των Houthi στην Υεμένη.

Η νέα βάση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 75 χλμ από τις ακτές της Υεμένης και φιλοξενεί 9 μαχητικά Mirage 2000-9 EAD  δύο ελικόπτερα  UH-60 Black Hawk δύο εξοπλισμένα ελικόπτερα Bell 407MHR, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules και δύο επιβατικά αεροσκάφη Bombardier Dash 8.

Στο αεροδρόμιο του Assab οι Άραβες κατασκεύασαν 12 καταφύγια αεροσκαφών γεγονός που υποδηλώνει ότι στο μέλλον θα αναπτυχτούν πιθανόν ακόμη τρία αεροσκάφη.

Εκτός από το αεροδρόμιο τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν από το Σεπτέμβριο του 2015 και το εμπορικό λιμάνι της πόλης, στο οποίο ναυλοχούν μια κορβέτα κλάσης Baynunah και δύο αποβατικά σκάφη μήκους 64 μέτρων.

Για την καλύτερη υποστήριξη των αραβικών πολεμικών πλοίων το Ναυτικό των ΗΑΕ κατασκευάζει μια νέα ναυτική βάση δίπλα ουσιαστικά από την αεροπορική βάση Assab. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η ναυτική παρουσία των ΗΑΕ στην περιοχή μάλλον δεν θα είναι προσωρινή αλλά το αντίθετο μακροχρόνια.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά φέρει τα ΗΑΕ στην Ερυθρά θάλασσα μια θαλάσσια περιοχή όπου μέχρι σήμερα σημαντική παρουσία είχαν μόνο τρία κράτη η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, και το Ισραήλ με το Ιράν να αποστέλλει στην περιοχή περιοδικά ένα μικρό στολίσκο για την επίδειξη σημαίας.

Οι δύο βάσεις των ΗΑΕ στο εξωτερικό αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της ηγεσίας της χώρας να αποκτήσει πιο δραστήριο στρατιωτικό ρόλο στις περιοχές συγκρούσεων στην Αραβική χερσόνησσο και στην βόρεια Αφρική και να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΑΕ στο εξωτερικό.

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.