Μπέρμποκ: Κρίμα που η Δύση δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, είπε στο Spiegel πως λυπάται που η Δύση δεν μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό.

«Για παράδειγμα, θα ήθελα να υποσχεθώ ότι θα εγγυηθούμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους από αμφισβητούμενες περιοχές στην Ουκρανία. Αλλά δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Μια τέτοια υπόσχεση θα πρέπει να ενισχυθεί με στρατιωτικά μέσα», σημείωσε

Επομένως, δήλωσε η Μπέρμποκ, πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρχουν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Παραπονέθηκε για τη στρατιωτική αδυναμία της Δύσης στην Ουκρανία: «Πρέπει να υπομείνεις το γεγονός ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αυτή είναι μερικές φορές η σκληρότητα της εξωτερικής πολιτικής».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μια καλή εξωτερική πολιτική σημαίνει και να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του, ακόμη και όταν η καρδιά του είναι φλεγόμενη». Σύμφωνα με την ίδια, η στιγμή που είδε φωτογραφίες πυροβολημένων παιδιών κατά την επίσκεψή της στην Ουκρανία έγινε μια από τις χειρότερες στιγμές της θητείας της ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πλέον αδύνατο να έρθει η Ουκρανία σε συμφωνία με αυτόν τον Πούτιν», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί, ο Μπέρμποκ επέκρινε δριμεία τη Ρωσία εξ ονόματος της ομάδας G7, της οποίας η Γερμανία προεδρεύει φέτος.

ViaDiplomacy Newsroom