Ναυτικές βάσεις στην Συρία και στην Υεμένη σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ιράν

Ναυτικές βάσεις στην Συρία και στην Υεμένη σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ναυτικό του Ιράν σύμφωνα με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Στρατηγό Mohammad Hossein Bagheri.

Σύμφωνα με τον Στρατηγό η δημιουργία ναυτικών βάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως οι ακτές της Υεμένης και της Συρίας είναι δέκα φορές πιο σημαντική με την απόκτηση πυρηνικών όπλων για το Ιράν.

Όπως είναι γνωστό το Σιιτικό Ιράν έχει στείλει 13 Τάγματα Πεζικού της Επίλεκτης Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης και της Δύναμης Al Quds καθώς και μια πυροβολαρχία βαρέως πυροβολικού στην Συρία.

Η πλειονότητα των δυνάμεων αυτών πολεμούν στην περιοχή του Χαλεπίου μαζί με δυνάμεις του Συριακού Στρατού και της Hezbollah.

Στην Υεμένη το Ιράν υποστηρίζει ενεργά με αποστολή όπλων τους Σιιτες Houthi οι οποίοι ελέγχουν την βορειοδυτική περιοχή της χώρας και πολεμάνε την Σουνιτική Συμμαχία των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου και τους Σουνίτες στρατιώτες του πρώην Προέδρου της χώρας.

Η δημιουργία μιας μόνιμης ναυτικής βάσης στην Ερυθρά θάλασσα αποτελεί πάγιο στόχο του Ιράν ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επισκεφτεί Ιρανικά πολεμικά πλοία λιμάνια της Υεμένης και της Συρίας (Οκτώβριος του 2016 ανοικτά της Υεμένης, Φεβρουάριος 2012, Ταρτούς, φρεγάτα  Alvand (71) κλάσης Alvand και το πλοίο ανεφοδιασμού στόλου Kharg (431) κλάσης Kharg).

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.