Ναυτικό Jihad : Η νέα απειλή μετά την ήττα του Ισλαμικού κράτους στην Μέση Ανατολή

Την νέα διάσταση του Jihad μετά την ήττα του Ισλαμικού κράτους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Commentary Magazine ο Michael Rubin.

Σύμφωνα με το στέλεχος του American Enterprise Institute το νέο πεδίο των μαχών του Ισλαμικού κράτους δεν θα είναι η ξηρά, αλλά η θάλασσα με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ήδη ορατές σε διαφορετικά περιστατικά που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Μεσόγειο, την Ερυθρή θάλασσα και την Αραβική θάλασσα.

Όπως επισημαίνει ο Michael Rubin μετά την ήττα τους στην Συρία και το Ιράκ, οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους ή τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά θα συνεχίσουν να μάχονται σε διαφορετικές περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με διαφορετικούς τρόπους.

Το βέβαιο για τον αναλυτή του Αμερικανικού ιδρύματος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα παραδώσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τον Michael Rubin το Ισλαμικό κράτος έχει ήδη δείξει τι θα ακολουθήσει μετά την λήξη του πολέμου στην Συρία και στο Ιράκ με τις επιθέσεις που οι μαχητές του έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα.

Το πλέον θεαματικό και σχεδόν άγνωστο περιστατικό επίθεσης του Ισλαμικού κράτους σε πολεμικό πλοίο, έλαβε χώρα την 14η Νοεμβρίου του 2014, σχεδόν 40 μίλια ανοικτά της Αιγυπτιακής πόλης al-Arish στην χερσόνησο του Σινά, όταν ψαροκάικα αγνώστου ταυτότητας, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στο οποίο ανταποκρίθηκε το Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Όταν το πολεμικό πλοίο του Αιγυπτιακού Ναυτικού πλησίασε τα σκάφη, οι αντάρτες του Ισλαμικού κράτους που επέβαιναν σε αυτά, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Αιγυπτιακού πλοίου και του προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και απώλειες στο πλήρωμα του.

Ακολούθησε ευρεία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της απειλής, η οποία όμως δεν απέτρεψε και νέα επίθεση του Ισλαμικού κράτους μερικούς μήνες αργότερα, σε περιπολικό σκάφος του Αιγυπτιακού Ναυτικού με αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τις ακτές του Σινά την 16η Ιουλίου του 2015.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή του Πανεπιστημίου του Σώματος των Πεζοναυτών Norman Cigar, η ναυτική Jihad κατέχει σημαντική θέση στην ιεράρχηση στον αγώνα των Ισλαμικών οργανώσεων ίσως και ανώτερη και από το χερσαία αγώνα.

Όπως σημειώνει ο  Norman Cigar, ο στρατηγικός θεωρητικός της al-Qaeda, Abu Ubayd al-Qurayshi ήταν ο πρώτος που ενσωμάτωσε τον πόλεμο στην θάλασσα στο Jihad,  ο οποίος ισχυριζόταν ότι η ναυτική διάσταση του ιερού πολέμου θα μπορούσε να υπονομεύσει την Αμερικανική οικονομία, λόγω της σημασίας του διεθνούς εμπορίου στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και φυσικά και της οικονομίας των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο Abu Ubayd al-Qurayshi εάν οι Μujahidin επιθυμούν να αναβαθμίσουν τον πόλεμο που διεξάγουν σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο των θαλασσών και των θαλασσίων εμπορικών διόδων.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχτεί από τις Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις με την πραγματοποίηση επιθέσεων σε στενά ναυτικά περάσματα όπως τα στενά του Bab al-Mandab μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί, στις ακτές της Σομαλίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου πλησίον της διώρυγας του Σουέζ, της Συρίας των στενών της Μάλακκα στην Ινδονησία, στην Νότια Κινεζική θάλασσα και στο Κέρας της Αφρικής.

Ένας ακόμη στρατηγικής σημασίας στόχος για τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, από τις οποίες θα τροφοδοτείται η οικονομία της Ευρώπης.

Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Δύση και τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στην Αφρική και στην Ασία και με βάση τα νέα δεδομένα οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους προετοιμαζόμενες για τις πλέον ανορθόδοξες προκλήσεις.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.