Ναταλί Λουαζό: Ο πόλεμος συνέβαλε στην δημιουργία συναίνεσης γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα

«Ο πόλεμος συνέβαλε στη δημιουργία συναίνεσης γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα», αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Ναταλί Λουαζό, προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν ευρωβουλευτής και πρόεδρος της υποεπιτροπής Άμυνας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας, ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο». Αποτυπώνοντας τις διαθέσεις που κυριαρχούν εσχάτως στη Γαλλία επι του θέματος της ευρωπαϊκής άμυνας η Λουαζό τονίζει ότι «η ουκρανική σύγκρουση έχει φέρει πιο κοντά τις απόψεις των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και επισημαίνει την κοινή επιθυμία δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης, αποτελούμενης από 5.000 δεόντως εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτονομία και οι διατλαντικοί δεσμοί είναι αντιφατικά ζητήματα.

Επί του ίδιου θέματος ωστόσο, χρονογράφος της εφημερίδας Les Échos υπογραμμίζει στο σημερινό της φύλλο ότι οι κακές επιλογές του Σρέντερ και της Μέρκελ έχουν δημιουργήσει τέτοια υποταγή της Γερμανίας στη Ρωσία, που η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτζ είναι πλέον δέσμια.

Η Γερμανία σέρνει μέρος της Ευρώπης μαζί της και της στερεί συλλογικά αμυντικά όπλα, αναφέρει η εφημερίδα που εκτιμά, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να διαβάσουν μεταξύ των γραμμών της πολιτικής της Γερμανίας και της ισορροπίας δυνάμεων, που αυτή σκοπεύει να επιβάλει.

Κατά την άποψή του, η Γερμανία έχει τη δική της στρατηγική και μια ισχυρότερη γαλλική βιομηχανία θα αποτελούσε κίνδυνο για την επιθυμία της για ηγεμονία στους κύριους τομείς της, ιδίως όσον αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom