ΝΑΤΟ: Ανεξάρτητη ομάδα για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ με την Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διόρισε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει την αναθεώρηση της προσέγγισης του ΝΑΤΟ στη νότια γειτονία του – ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές του Σαχέλ. Πρόεδρος ορίστηκε η καθηγήτρια ‘Ανα Σάντος Πίντο από την Πορτογαλία. Από την πλευρά της Ελλάδας στην ομάδα συμμετέχει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, κ. Θάνος Ντόκος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, οι σύμμαχοι ξεκίνησαν έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονία του. Στόχος είναι να συμφωνηθούν έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2024.

Η ομάδα θα αναπτύξει μια έκθεση για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, η οποία θα παραδοθεί στον γενικό γραμματέα ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο. Η έκθεση αναμένεται να βοηθήσει τους συμμάχους στον απολογισμό των διαμορφούμενων εξελίξεων στην ευρύτερη νότια γειτονία του ΝΑΤΟ και στον εντοπισμό συγκεκριμένων συστάσεων για τη διαμόρφωση της μελλοντικής προσέγγισης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων περιγράφοντας ευκαιρίες για περαιτέρω εμπλοκή και συνεργασία με έθνη εταίρους, διεθνείς οργανισμούς και άλλους σχετικούς παράγοντες.

Στην ομάδα έχουν διοριστεί οι εξής: δρ Κάτια Λίντσκοβ Γιάκομπσεν (Δανία), Έλι Τενενμπόμ (Γαλλία), πρέσβης (επί τιμή) Χερμάν Νικολάι (Γερμανία), δρ Θάνος Ντόκος (Ελλάδα), ταξίαρχος Αλέσιο Νάρντι (Ιταλία), δρ Αλεξάντρα Μπουκόβσκα-ΜακΚάμπε (Πολωνία), καθηγήτρια ‘Ανα Σάντος Πίντο (Πορτογαλία), Κάρλος Καρνέρο Γκονζάλες (Ισπανία), πρέσβης Ρεφίκ Αλί Ονανέρ (Τουρκία) και πρέσβης Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Ηνωμένες Πολιτείες).

ViaDiplomacy Newsroom