Τέσσερα νέα εξοπλιστικά προγράμματα διαπραγματεύεται η Ινδία με το Ισραήλ

Σημαντικά συμβόλαια για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων αλλά και για την αγορά υπαρχόντων δοκιμασμένων συστημάτων πρόκειται να υπογράψουν η Ινδία και το Ισραήλ.

Πιο αναλυτικά το πακέτο των συμφωνιών περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος μέσης εμβέλειας προφανώς βασισμένο στο ναυτικό αντιαεροπορικό σύστημα Barak-8 που τα δύο κράτη ανέπτυξαν για την νέα κλάσης αντιτορπιλικών Kolkata του Ινδικού Ναυτικού.

Η Ινδία επιθυμεί να αγοράσει ένα Σύνταγμα του νέου αντιαεροπορικού συστήματος με 18 μονάδες πυρός.

Επιπλέον οι Ινδοί επιθυμούν την αγορά 164 ατρακτιδίων σκόπευσης τύπου ‘Litening-4’ τα οποία θα εξοπλίσουν τα μαχητικά Sukhoi-30MKI και τα εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά Jaguars καθώς και την αγορά από την Ινδική Αεροπορία 250 συλλογών της κατευθυνόμενης με ηλεκτροοπτικό αισθητήρα βόμβας ‘Spice’.

Ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στην φάση των διαπραγματεύσεων αφορά την αγορά από τον Ινδικό Στρατό 321 εκτοξευτών του αντιαρματικού συστήματος ‘Spike’ και 8.356 πυραύλων για αυτούς.

Το Ισραηλινό σύστημα επικράτησε του αμερικανικού συστήματος Javelin τον Οκτώβριο του 2014 και έκτοτε οι αρμόδιες επιτροπές του Ινδικού Υπουργείου Άμυνας και την Ισραηλινής εταιρείας συζητούν για το συμβόλαιο προμήθειας των πυραύλων το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα του τελικού κόστους της συνολικής παραγγελίας.

Στόχος του Στρατού της Ινδίας είναι να εξοπλίσει σε βάθος χρόνου τα 382 Τάγματα Πεζικού και τα 44 Μηχανοκίνητα Τάγματα με τον πύραυλο ‘Spike’.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.