Νέα Υόρκη: Για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας κατηγορείται αστυνομικός

Με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας βαρύνεται ένας Αμερικανός αστυνομικός στη Νέα Υόρκη, σε μια υπόθεση που μοιάζει βγαλμένη από ταινία δράσης.

Ο γεννημένος στο Θιβέτ αλλά πολιτογραφημένος Αμερικανός πολίτης Μπαϊμαντάτζι Ανγκουάνγκ ήταν στέλεχος της διάσημης Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) στον τομέα των κοινοτικών υποθέσεων ώσπου συνελήφθη τη Δευτέρα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ανγκουάνγκ κατηγορείται ότι ήταν σε επαφή με δύο στελέχη του κινεζικού προξενείου με αποστολή την παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις των Θιβετιανών στη Νέα Υόρκη, αλλά και την πρόσβαση σε ανώτερους αξιωματούχους του NYPD μέσω προσκλήσεων σε επίσημες εκδηλώσεις του.

Ο Ανγκουάνγκ φέρεται να έχει δηλώσει στον Κινέζο χειριστή του ότι ήθελε να ανελιχθεί στο NYPD ώστε να μπορεί να βοηθήσει την Κίνα και να φέρει δόξα στη χώρα, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.

Κατηγορείται ακόμη για εξαπάτηση στις επικοινωνίες, για ψευδείς δηλώσεις και για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας.

Κατά την εισαγγελική αρχή ο πατέρας του είναι Κινέζος απόστρατος και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μέλος του οποίου είναι και η μητέρα του, που είχε διατελέσει και κυβερνητική αξιωματούχος του Πεκίνου.

(πηγή: BBC)

ViaDiplomacy Newsroom