Νέες συλλήψεις Βουλγάρων πολιτών με την κατηγορία της συμμετοχής σε ομάδες “ριζοσπαστικού Ισλάμ”

Η Βουλγαρική Εισαγγελία ένταξε αυτές τις ημέρες σε τρεις πόλεις της Νότιας Βουλγαρίας – το Πάζαρτζικ, το Πλόβντιφ και το Ασένοβγκραντ – 8 άτομα στη δικαστική υπόθεση κατά οπαδών του Ισλαμικού Κράτους. Έτσι οι κατηγορούμενοι στη δίκη έγιναν συνολικά 15.

Παρόμοια επιχείρηση η Εισαγγελία, η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εσωτερικών διεξήγαγαν τον περσινό Νοέμβριο σε πέντε πόλεις. Τότε, κυρίως σε γειτονιές των Ρομά, συλλήφθηκαν 7 άτομα για διάδοση των ιδεών του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Τώρα κατηγορούνται για συμμετοχή σε ομάδα που διαδίδει εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία, θέλει την ίδρυση χαλιφάτου και κάνει προπαγάνδα για πόλεμο.

Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι συλληφθέντες απηύθυναν στο Facebook εκκλήσεις για τζιχάντ και βία και η μία από τις εκκλήσεις τους ήταν: «Κηρύσσουμε τζιχάντ, θα κόβουμε τα κεφάλια των άπιστων αιχμαλώτων».

Σύμφωνα με την κατηγορία, με την προπαγάνδα της η ομάδα είχε τον στόχο όχι μόνο να κερδίσει φήμη στη Βουλγαρία, αλλά και να έρθει σε επαφή με το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από την οργάνωση αυτή.

Η ηγεσία του ισλαμικού θρησκεύματος στη Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι στη χώρα δεν υπάρχει ριζοσπαστικό Ισλάμ, αλλά παραδοσιακό. Κάποιοι ειδικοί στα θέματα του Ισλάμ και ειδικοί ασφάλειας είναι της γνώμης ότι δεν πρόκειται για ριζοσπαστικό, αλλά για πολιτικό Ισλάμ και επιχειρήσεις σαν αυτές που διεξάχθηκαν στη Βουλγαρία είναι καθημερινότητα στον κόσμο και η χώρα χρειάζεται νομοθετικές τροποποιήσεις για να αποφευχθούν κίνδυνοι από εδώ και πέρα.

Ακόμη και η ίδια η Εισαγγελία αποφεύγει να κατηγορεί τους συλληφθέντες για «ριζοσπαστικό Ισλάμ» και τους απευθύνει κατηγορίες για διάδοση «αντιδημοκρατικής ιδεολογίας».

Στις παρούσες συνθήκες τα μέτρα των οργάνων επιβολής του νόμου φαίνονται αβέβαια εν όψει των απειλών, κυρίως λόγω της έλλειψης νόμου που να ποινικοποιεί τις ενέργειες που αφορούν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, γιατί ο κίνδυνος από τις ενέργειες αυτές είναι τώρα πια πολύ αισθητός.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.