Νίκη του Δεξιού Κλάους Γιοχάνις στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Ρουμανία

Σε σκληρή μονομαχία εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, με τον συντηρητικό Κλάους Γιοχάνις να πετυχαίνει νίκη – έκπληξη σε βάρος του σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα.Τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν τον Γιοχάνις να συγκεντρώνει ποσοστό 55,8% έναντι 44,2% που φαίνεται πως εξασφαλίζει ο Βίκτορ Πόντα.

Ο Κλάόυς Γιοχάνις, Δήμαρχος στο Σιμπίου,  ανέτρεψε τα προγνωστικά που έφεραν τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να κερδίζει στο δεύτερο γύρο.  Ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα παραδέχτηκε την ήττα του, και δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον Γιοχάνις για να τον συγχαρεί. Ο Πόντα, είπε επίσης ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2016, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η συμμετοχή έφθασε στο 62%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη συμμετοχή του πρώτου γύρου και θεωρείται  ποσοστό ρεκόρ σε μία χώρα όπου η απάθεια των ψηφοφόρων αντιμέτωπων με τη διαφθορά και την φτώχεια αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Η νίκη του Γιοχάνις οφείλεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή, που ήταν η υψηλότερη σε εκλογές από το 1996, (58,6 % έναντι 52% στις 2 Νοεμβρίου) ,και στην ψήφο των αποδήμων. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία περίπου 285.000 Ρουμάνοι ψήφισαν στο εξωτερικό χθες, διπλάσιοι από τις 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η ψήφος των νέων έφερε επικεφαλής τον Κλάους Γιοχάνις, μέλος της γερμανικής μειοψηφίας της Ρουμανίας.

Η διεξαγωγή των εκλογών στο δεύτερο γύρο στιγματίσθηκε από παρατυπίες στη διαδικαδία της ψηφοφορίας στο εξωτερικό όπου διαβιούν περισσότεροι από 4 εκ. Ρουμάνοιενώ εκτιμάται ότι η οργάνωση της όλης διαδικασίας ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε βαθμό που να έχουν σχηματισθεί μεγάλες “ουρές” στα εκλογικά τμήματα ακόμη και μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η συνύπαρξη των δύο ανδρών θα είναι προβληματική και αυτό φάνηκε ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Β. Πόντα, ο οποίος τόνισε πως δεν θα παραιτηθεί και ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2016, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.