Νίκος Δένδιας: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στη Μαριούπολη

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στη Μαριούπολη, «μια πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο διαβιοί από την ίδρυση της πριν από δυόμισι αιώνες» τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, «αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές ημέρες για το σύνολο των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο», απευθύνει έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού που παραμένει στην πόλη, την ασφαλή έξοδό του, καθώς και για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου.

Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί

Παγωμένη κι οργισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ρωσικές βαρβαρότητες στη Μαριούπολη που θυμίζει απέραντο νεκροταφείο καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων, έχουν σκοτωθεί στις μάχες έως και 20.000 άμαχοι.

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε γνωστό από αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να εισβάλουν στο λιμάνι της Μαριούπολης και στο Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάληψη της Μαριούπολης. Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων έλεγαν ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και έδωσε ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε «μύγα».  Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η Ρωσία θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να «ρίξει» το εργοστάσιο Azovstal.

ViaDiplomacy Newsroom